Els britànics van votar Brexit més amb la panxa que amb el cap

Josep Vila Abelló, fundador del Grup Sènior del Col•legi d’Economistes, Lluís Batlló, advocat penalista, han analitzat aquest dimecres, des del programa El Mirador de l’actualitat, el que ha estat la votació definitiva sobre el Brexit a la Cambra dels Comuns, amb la contundent derrota de Theresa May per 432 vots a 202. Aquest fet marca un abans i un després que accentua el dilema sobre una sortida dura de la Unió Europea o, com a alternativa, una revocació o fins i tot un nou referèndum. Batlló ha dit que “la paraula democràcia, de la qual gairebé no es pot dir res en contra, comporta que no necessàriament el poble hagi de votar sobre qualsevol cosa, com va passar a Espanya amb el tema de l’OTAN”. Referint-se al Regne Unit, ha afegit que “es va votar en el referèndum més amb la panxa que no pas amb el cap, a partir del que va determinar el primer ministre David Cameron, pensant sobretot en el seu partit, fet que ha portat fins a aquest caos”. Igualment ha recordat que “ara difícilment el Regne Unit podrà treure un nou acord amb la Unió Europea”.

Per la seva banda, Vila Abelló ha destacat que la votació d’aquest dimarts “és un cop dur, amb una derrota sonada, cosa que dibuixa un pronòstic encara més difícil i menys clar”. L’economista ha explicat, a més, que “la majoria de democràcies europees utilitzen els referèndums de manera molt excepcional, amb l’única excepció de Suïssa, perquè també el sistema democràtic està modelat per elegir uns representants des del poble però que després prendran les decisions”. En un altre moment, ha comentat que “els britànics no s’han sentit mai prou membres de la Unió Europea, perquè entenen que el continent és una realitat diferent a la seva, i ara Europa, a més, s’ha fet petita en un món globalitzat”.

Es pot escoltar AQUÍ el programa El Mirador de l’actualitat d’aquest dimecres 16 de gener.

Els diferents escenaris estan ara més oberts que mai. El laborista Jeremy Corbyn, actual cap de l’oposició, ha presentat en les últimes hores, a més, una moció de censura contra Theresa May, mentre segueixen actives les veus que demanen una segona consulta per acabar de trobar una sortida a la crisi. El 29 de març, en qualsevol cas, és cada dia més a prop. La data fixada per al Brexit és un fet sempre que no hi hagi cap decisió o referèndum que doni un gir a la situació. Tot això conviu aquests dies amb enquestes que donen la victòria a la permanència a Europa en una hipotètica nova cita amb les urnes.

L’àgora de l’Església a Catalunya només és possible si hi ets tu. Fes-te de la comunitat "Catalunya Cristiana"!