La propagació del conflicte ucraïnès a la resta d’Europa seria una “catàstrofe gegantina”, que fa estremir. Ho ha dit el secretari d’Estat vaticà, el cardenal Pietro Parolin, en una entrevista concedida a quatre diaris italians (Il Corriere della Sera, La Repubblica, La Stampa i Il Messaggero).

El purpurat demana que s’eviti qualsevol escalada militar, que s’aturin les bombes i assegura que la Santa Seu “està disposada a facilitar les negociacions entre Rússia i Ucraïna”.

Segons el secretari d’Estat, la possible tornada a “una nova guerra freda amb dos blocs enfrontats” és un escenari inquietant que va contra la cultura de la fraternitat que proposa Francesc com a un únic camí per construir un món just, solidari i pacífic.

“Estic convençut que sempre hi ha espai per a la negociació. Mai no és massa tard! Perquè l’única forma raonable i constructiva de resoldre les diferències és el diàleg”

El Vaticà ha seguit constantment en els últims anys, de manera discreta i amb gran atenció, els esdeveniments a Ucraïna i ha ofert la seva disponibilitat per facilitar el diàleg amb Rússia, “sempre està disposada a ajudar les parts a reprendre aquest camí”.

En l’entrevista, el cardenal Parolin també parla de les discrepàncies entre les Esglésies, però constata que “veiem signes positius en les crides dels caps de les Esglésies orientals, que manifesten disponibilitat per deixar de banda el records de les ferides mútues i treballar per la pau”.

D’altra banda, les Esglésies “coincideixen a expressar la seva greu preocupació per la situació i a afirmar que, més enllà de qualsevol altra consideració, els valors de la pau i de la vida humana són els que veritablement són al cor de les Esglésies, que poden tenir un paper fonamental per evitar que la situació encara s’agreugi més”.

Finalment, el cardenal Pietro Parolin assenyala la importància de la comunicació i de l’escolta recíproca per evitar un conflicte.

“Les aspiracions de cada país i la seva legitimitat han de ser objecte d’una reflexió comuna, en un context més ampli i, sobretot, tenint en compte les eleccions dels ciutadans i el respecte del dret internacional”

Per al secretari d’Estat, la història està plena d’exemples que confirmen que això és possible.

L’àgora de l’Església a Catalunya només és possible si hi ets tu. Fes-te de la comunitat "Catalunya Cristiana"!