El patriarca Twal parla de dolor i esperança en el missatge de Nadal

Jerusalem està “sota la sang i les llàgrimes” i la divisió religiosa posa en perill la seva missió de “ciutat de la pau i de la convivència entre les religions”. Ho diu el patriarca llatí de Jerusalem, Fouad Twal, en el seu missatge de Nadal per a aquest any.

El patriarca reconsidera als ulls de la fe els darrers esdeveniments que han marcat els últims mesos de la vida dels pobles que viuen a Terra Santa. Un resum en el qual es barreja el dolor i l’esperança, la desesperació i el consol, en una època marcada per la visita del papa Francesc, la nova guerra a Gaza i els atacs contra els llocs de culte.

En l’escrit, Mons. Twal defineix com un “èxit pastoral i ecumènic” la peregrinació del papa Francesc a Terra Santa i recorda que aquella visita “ha donat després la bonica reunió de pregària als jardins del Vaticà amb el president Abbas, l’expresident Peres i amb el patriarca Bartomeu. Tot i que no hem pogut veure els resultats concrets”. I afegeix: “Tota pregària és vàlida i els fruits poden arribar més endavant, com l’olivera plantada per a aquesta ocasió podria donar molts fruits en el futur.”

El patriarca llatí de Jerusalem es fixa en la violència i les tràgedies que han sacsejat darrerament Terra Santa: des de la guerra de Gaza passant pels fets violents o de venjança contra innocents, com l’assassinat de persones mentre pregaven en una sinagoga o els atacs a mesquites. “En la mateixa setmana”, recorda el missatge, “els líders cristians a Terra Santa van visitar la sinagoga Har Nof per condemnar l’acte inhumà perpetrat en aquests llocs, i van visitar la mesquita d’Al Aqsa per exigir el respecte de l’antic status quo”.

Mons. Fouad Twal assenyala que les “responsabilitats dels líders polítics per trobar i facilitar una solució” sense oblidar la inacció de la comunitat internacional, incapaç d'”ajudar totes dues parts a ajudar-se a elles mateixes”. Pel que fa a la violència jihadista, el patriarca destaca la “condemna clara” d’aquestes ideologies religioses radicals, expressada pels “líders àrabs i musulmans”.

Un altre aspecte que tracta és la reunificació familiar, perquè moltes parelles no poden viure juntes quan el cònjuge palestí no té ciutadania israeliana. També es refereix al patriarca al cas de la vall del Cremisan, àrea en risc pel projecte del mur de separació: “Esperem”, escriu el patriarca, “que el Tribunal Suprem d’Israel deixi les 300 hectàrees de la vall del Cresmisan i els dos monestirs salesians de la banda palestina. Estem preocupats (…). Esperem que els jutges s’inspirin en els principis ètics i no es vegin sotmesos a pressions polítiques”.

L’àgora de l’Església a Catalunya només és possible si hi ets tu. Fes-te de la comunitat "Catalunya Cristiana"!