El Papa parla de les "temptacions" del Sínode

En el discurs conclusiu del Sínode extraodinari dels Bisbes sobre la Família, el papa Francesc ha assegurat que “la indissolubilitat del matrimoni mai no ha estat en discussió, ni la unitat, ni la fidelitat ni l’obertura a la vida en el matrimoni, que conformen la veritat fonamental del sagrament del matrimoni”.

El Papa ha destacat que durant l’assemblea sinodal s’han viscut “moments de cursa veloç, gairebé de voler vèncer el temps i assolir ràpidament la fita; altres moments de fatiga, fis a voler dir prou; altres moments d’entusiasme i d’ardor“. També hi ha hagut, ha recordat, “moment de consol profund, escoltant el testimoni de pastors que porten al cor sàviament, les alegries i les llàgrimes dels seus fidels. Moments de gràcia i de consol, escoltant els testimonis de les famílies que han participat al Sínode i han compartit amb nosaltres la bellesa i l’alegria de la seva vida matrimonial”.

Francesc ha reconegut que en les dues setmanes de discussió hi ha hagut moments de “desolació, de tensió i de temptació”. En aquest sentit, ha advertit contra la temptació de l'”enduriment hostil”, que es tanca dins “d’allò escrit i no es deixa sorprendre per Déu. És la temptació dels escrupolosos, dels apressats, dels ‘tradicionalistes’ i dels ‘intel·lectualistes'”. Alhora, ha indicat que s’ha viscut al Sínode la “temptació del ‘bonisme’ destructiu, que en nom d’una misericòrdia enganyosa embena les ferides sense guarir-les i medicar-les primer; que tracta els símptomes i no la causa i l’arrel”. És la temptació dels “bonistes”, “dels temerosos i dels ‘progressistes i liberalistes'”.

El Pontífex ha alertat de la “temptació de transformar la pedra en pa per trencar el llarg dejuni, feixuc i dolorós i també de transformar el pa en pedra i llançar-la contra els pecadors, els febles i els malalts, de transformar-la en ‘farcells insuportables'”. Una altra temptació, ha dit, ha estat “la de baixar de la creu, per fer contenta la gent, i no quedar-s’hi per complir la voluntat del Pare; de cedir a l’esperit mundà en comptes de purificar-lo i incilinar-lo a l’Esperit de Déu”.

Finalment, ha subratllat la “temptació de descuidar el dipòsit de la fe, considerant-se’n no custodis, sinó propietaris i patrons o la temptació de descuidar la realitat fent servir un llenguatge minuciós i pompós per dir moltes coses i no dir res”. Aquestes temptacions, ha posat en relleu el Bisbe de Roma, “no ens han d’espantar ni desconcertar, ni encara menys desanimar, perquè cap deixeble no és més gran que el seu mestre. (…) M’hauria preocupat molt i entristit si no haguessin estat aquestes temptacions i aquestes discussions animades. Si tots haguessin estat d’acord en una pau falsa”.

El Papa ha indicat que “he vist i escoltat discursos i intervencions plens de fe, de zel pastoral i doctrinal, de saviesa, de franquesa, de coratge i de parresia. I he sentit que ha estat posat al davant dels seus ulls el bé de l’Església, de les famílies i la ‘suprema lex”.

El testimoni de les famílies

El Vaticà ha donat a conèixer el missatge final del Sínode que ha debatut sobre els reptes de la família en el context de la nova evangelització.

Els pares sinodals han manifestat admiració i gratitud a les famílies pel testimoni que ofereixen a l’Església i al món, recorrent molts cops un camí ple de contrarietats. Així, han agraït el testimoni “que ens han mostrat una llarga sèrie d’esplendors i també de dificultats”. Els bisbes han demanat les famílies que caminin plegades amb ells cap al proper Sínode.

Entre els reptes, l’assemblea sinodal ha destacat en el missatge final les dificultats dels cònjuges per viure en fidelitat i la “manca de paciència i valor, de diàleg sincer i perdó recíproc” per superar les crisis a la parella. També han advertit de nous problemes que es presenten com els divorcis i les noves unions, més del “cansament de la pròpia existència” que porta moltes persones a baixar els braços davant les dificultats a la vida familiar.

Els pares sinodals han alertat de les “dificultats econòmiques causades per sistemes perversos” i han convidat a reconèixer l’esforç de moltes famílies per viure amb fidelitat.

L’àgora de l’Església a Catalunya només és possible si hi ets tu. Fes-te de la comunitat "Catalunya Cristiana"!