El Dr. Josep Gil i Ribas

Mn. Josep Gil i Ribas (Reus 1928) va rebre el 4 de novembre a la sala de Plens de l’Ajuntament de Tarragona, plena de gom a gom, el títol de Fill Adoptiu de la ciutat, de mans de l’alcalde Josep Fèlix Ballesteros, en reconeixement a aquest prevere de l’arquebisbat de Tarragona per la seva trajectòria docent i pastoral.

La tinent d’alcalde Begoña Floría va ser l’encarregada de glossar la figura de l’homenatjat, que titllà de «teòleg, professor de la llibertat, que aplicava la línia del pontífex Joan XXIII ja abans del Concili Vaticà II, amable i dialogant, tot i essent home impetuós i a vegades geniüt».

Floría desgranà fil per randa la vinculació de Mn. Gil amb Tarragona. De la seva obra escrita destacà L’esperança que no mor, Pemi Joan Maragall 1999, i la més recent, de 10 volums, La Història del pensament cristià.

En agrair la distinció, el Dr. Josep Gil afirmà que «el fill adoptiu és com la branca que comparteix amb les altres branques la saba, en aquest cas bimil·lenària. Gràcies, Tarragona, perquè em fecundes amb la teva saba». L’homenatjat explicà les tres arrribades seves a Tarragona: l’entrada al Seminari l’any 1940; ja ordenat prevere en tornar de Roma el 1951, i després de l’estada a Valls, el retorn com a beneficiat i organista de la catedral. Posteriorment la seva tasca pastoral a Sant Francesc, Sant Pau i com a docent, en diversos centres de la ciutat. Com a professor invitat també ha impartit diverses xerrades on assegura «haver fet rodar el nom de Tarragona per mig món».

Precisament de la tasca de Mn. Gil a Tarragona se’n va fer ressò l’alcalde Ballesteros en recordar la creació, per part del sacerdot, del Club de Joves, el qual va esdevenir «una escola de democràcia i de llibertat, en uns temps difícils», tot assenyalant que, d’entre els fills adoptius de Tarragona, «mossèn Gil és dels més joves, pel seu esperit jove, de recerca de la veritat i rebel·lia».

L’arquebisbe de Tarragona va posar l’accent en l’encert de l’Ajuntament de la ciutat en nomenar mossèn Josep Gil, Fill Adoptiu de Tarragona.

Miscel·lània dedicada a Mn. Gil

Pocs dies abans del nomenament com a Fill Adoptiu de Tarragona, concretament el 29 d’octubre, es va presentar el llibre Fe i valors humans. Miscel·lània en honor del Dr. Josep Gil i Ribas, al Centre Tarraconense El Seminari, en un acte organitzat per l’Institut Superior de Ciències Religioses Sant Fructuós de Tarragona. Prèviament, davant l’assistència d’unes 200 persones, el volum s’havia presentat el 25 d’octubre a Montserrat, a càrrec del P. Josep Massot, l’editor de l’obra. La glossa la va fer el Dr. Armand Puig, degà de la Facultat de Teologia de Catalunya.

A Tarragona, un llarg centenar de persones van assistir a la presentació de la miscel·lània centrada en la figura de Mn. Gil i presidida per l’arquebisbe Jaume Pujol. Van intervenir Mn. Norbert Miracle, rector del Seminari Major Interdiocesà, i Mn. Manuel Fuentes, director de l’Arxiu Històric Arxidiocesà; tots dos van ser vicaris a la parròquia de Sant Joan Baptista de Reus, quan mossèn Gil n’era el rector.

Mn. Miracle parlà del Dr. Josep Gil desde la vessant més teològica fent esment de la seva obra en l’àmbit de l’estudi, els llibres publicats i tractats més significatius, en el camp de la teologia, la catequesi, l’escatologia i l’antropologia cristiana, la cristologia o la teologia mariana, a més de subratllar la valenta aposta pel laïcat. Va citar el contingut de la miscel·lània, que inclou la participació de quinze col·laboradors, la majoria dels quals professors de la Facultat de Teologia de Catalunya. El ponent va ressaltar que Mn. Gil és un home pensador: «El que pensa ho escriu com una torrentada o pluja suau, però que fa pensar.» I va sentenciar que «no deixa indiferent ningú, ni en la teologia ni en la música».

Per la seva part Mn. Manuel M. Fuentes va presentar la vessant més personal de mossèn Gil destacant que la seva vida i la seva tasca han estat d’una entrega absoluta a l’Església de Tarragona, al seu presbiteri i a la gent de la seva terra. «Ha entès la parròquia com una comunitat de comunitats on cal saber acollir. Aquest acolliment ha marcat la seva manera de fer i viure», per afegir que d’homes del 1928 es poden esperar moltes coses, «però tampoc és habitual el que ens ha aportat mossèn Gil.

Mn. Josep Gil s’autodefiní com un «pencaire del camp de la recerca i de la teologia. A partir de l’ordenació sacerdotal només sé que en el meu treball com a teòleg m’he deixat guiar per una doble fidelitat, a l’Església i al país». En la cloenda l’arquebisbe Jaume va agrair a Mn. Gil haver estat professor de tantes generacions de preveres. El llibre es pot adquirir a la llibreria de l’Arquebisbat, al carrer Sant Pau, 4 de Tarragona.

L’àgora de l’Església a Catalunya només és possible si hi ets tu. Fes-te de la comunitat "Catalunya Cristiana"!