“La creació de l’Ateneu Universitari Sant Pacià (AUSP) no hauria estat possible sense la tenacitat del Dr. Armand Puig.” Amb aquestes paraules, el cardenal i gran canceller de l’AUSP, Joan Josep Omella, ha agraït a Puig la seva tasca a favor del pensament cristià, en l’acte de reconeixement a la figura del Dr. Armand Puig i Tàrrech que ha tingut lloc aquest dijous al migdia a l’Aula Magna del Seminari Conciliar de Barcelona.

CARDENAL OMELLA

“La creació de l’Ateneu Universitari Sant Pacià (AUSP) no hauria estat possible sense la tenacitat del Dr. Armand Puig”

Durant l’homenatge, celebrat en el context del Dia de les Facultats, l’AUSP ha lliurat la Medalla d’Honor de l’Ateneu a Puig. Com ha recordat el Dr. Joan Torra, actual prorector de l’AUSP, Puig va ser el primer rector d’aquesta institució després de la seva creació l’any 2015: “ha estat el primer, i també reconeixem que en aquest paper de primer en què Déu l’ha posat, ha obert el camí, ha estat el cap d’una cordada de fidelitat a la missió evangelitzadora, des del món universitari”. 

JOAN TORRA

“ha estat el cap d’una cordada de fidelitat a la missió evangelitzadora, des del món universitari”

L’acte ha comptat amb la participació del cardenal José Tolentino, prefecte del Dicasteri per a la Cultura i l’Educació, que, com ha explicat, comparteix una “autèntica amistat” amb el biblista i teòleg català. El cardenal Tolentino ha agraït al Dr. Puig la seva passió per la Paraula de Déu i el seu afany per transmetre-la, i li ha donat les gràcies per haver acceptat la nova responsabilitat com a president de l’Agència de Verificació i Promoció de la Qualitat de l’Ensenyament a les Universitats i Facultats eclesiàstiques (AVEPRO).

CARDENAL TOLENTINO

“Hem de poder albirar nous itineraris d’un futur on la societat escolti l’anunci de la Paraula des del pensament teològic”

Posteriorment, Tolentino ha impartit la ponència “Què és la teologia per al nostre temps?”, en la qual ha explicat la necessitat de repensar la teologia, per aconseguir “deslliurar-se de les fórmules i esquemes del passat, i poder albirar nous itineraris d’un futur on la societat escolti l’anunci de la Paraula des del pensament teològic”. 

Foto: Agustí Codinach

Després de la intervenció de Tolentino i la lectura de l’acta en la qual s’ha aprovat el lliurament de la Medalla ad honorem de l’AUSP al Dr. Armand Puig, ha estat el torn del també biblista Dr. Agustí Borrell, ocd, que ha repassat la llarga trajectòria de Puig en la seva Laudatio dedicada a l’actual president de l’AVEPRO.

Borrell ha posat en relleu tots el mèrits de Puig que justifiquen la concessió de la medalla, començant per la seva infantesa a la Selva del Camp, els seus inicis com a rector de diversos municipis del Camp de Tarragona, i sense oblidar la seva aportació en incomptables estudis i projectes, alguns fins i tot fora del món acadèmic, com per exemple la recuperació del Misteri de la Selva o la seva tasca incansable a favor dels més necessitats, amb la Comunitat de Sant’Egidio, entre molts d’altres. Pel que fa a la seva relació amb l’AUSP, el Dr. Agustí Borrell, de la mateixa manera que ho ha fet el cardenal Joan Josep Omella, ha afirmat que l’“AUSP no existiria sense ell, sense la seva visió, la seva constància i la seva capacitat de negociació i de persuasió”. 

Un dels moments més emotius de l’acte ha estat el lliurament de la Medalla ad honorem, en el qual tota l’Aula Magna s’ha posat dempeus per homenatjar el Dr. Armand Puig, que rebia la medalla de mans del gran canceller de l’AUSP. Posteriorment, el protagonista de l’acte ha agraït a tots els presents aquest reconeixement, que no s’esperava i considera “un signe de l’amistat que moltes persones em professen i a la qual procuro correspondre”. Puig ha fet una reflexió al voltant de les idees de fons que hi ha en la creació de l’Ateneu, una institució que “és hereva del Concili Vaticà II, per raons històriques i eclesials i per l’estructuració i complementarietat de les seves diverses facultats, centres i càtedres”. 

Foto: Agustí Codinach

Puig ha fet un repàs de totes aquestes facultats, centres i càtedres, que com ha dit es desenvolupen a partir de tres tipus de diàleg, amb “les ciències, la societat i amb les religions”. Gràcies a aquests diàlegs, com ha explicat, l’Ateneu “ha fet visible la capacitat de l’Església de ser el pal de paller de tantes realitats socials, de tantes reflexions que conviden a la creació de nous paradigmes”.

ARMAND PUIG

“L’Ateneu ha fet visible la capacitat de l’Església de ser el pal de paller de tantes realitats socials, de tantes reflexions que conviden a la creació de nous paradigmes”

És per això que l’actual president de l’AVEPRO ha recordat la importància de treballar a favor de la qualitat i l’excel·lència: “La qualitat no s’improvitza, és el punt decisiu vers el qual ha de tendir una institució universitària com és nostre Ateneu, que ha de ser constant en la recerca, actiu en l’ensenyament, i atent a la societat, a la universitat i a la cultura”. En aquest sentit, Puig ha recordat la pertinença des de 2023 de l’AUSP al Consell Interuniversitari de Catalunya i els convenis signats i a punt de signar amb la Universitat de Barcelona, la Universitat Pompeu Fabra i l’Institut d’Estudis Catalans, que certifica el camí en la recerca d’aquesta qualitat. 

Finalment, Puig ha explicat que l’AUSP és el resultat d’una visió, una fita que ja s’ha assolit però en la qual sempre s’ha de continuar treballant en la recerca de la qualitat. Com ha dit, “les idees no són res sense les persones que les duen a terme”, i és per això que Puig ha agraït la tasca dels cancellers, el personal docent, i també dels bisbes de la Tarraconense (molts dels quals han assistit a l’acte de reconeixement) que han fet possible finalitzar aquesta primera etapa fundacional de l’AUSP

L’àgora de l’Església a Catalunya només és possible si hi ets tu. Fes-te de la comunitat "Catalunya Cristiana"!