“Necessitem reflexionar sobre com ensenyar a les joves generacions a apreciar l’art i el patrimoni, especialment el religiós cristià. Som conscients que el codi cultural de les nostres societats ha canviat, cosa que veiem especialment en les noves generacions. Avui la transmissió cultural està en risc i, per tant, necessitem descodificar el patrimoni.”

Amb aquestes paraules s’ha expressat el cardenal José Tolentino de Mendonça, prefecte del Dicasteri per a la Cultura i l’Educació del Vaticà, en una conferència pronunciada al Palau Macaya de Barcelona el dijous 28 de febrer.

Tolentino, que ha convidat a “salvar el sentit del patrimoni”, ha anunciat que els dies 11-12 de juny, el Dicasteri per a la Cultura i l’Educació organitzarà un congrés precisament sobre Descodificant el patrimoni. Els joves i el patrimoni cultural de l’Església.

“Per tal d’habitar el patrimoni de manera significativa, necessitem sentir-lo”

El cardenal Tolentino, que és a Barcelona amb motiu de l’acte d’homenatge a Armand Puig a l’Ateneu Universitari Sant Pacià, ha pronunciat una conferència en què ha posat en valor el patrimoni cultural i religiós no únicament pel seu potencial exterior, sinó sobretot perquè és camí per acostar-nos a Déu: “Per tal d’habitar el patrimoni de manera significativa, necessitem sentir-lo. És des d’aquest punt de vista que s’insereix el significat religiós del patrimoni”, que ha definit com “un cos viu“.

El bisbe de Lleida i president de Catalonia Sacra, Salvador Giménez, durant les paraules de benvinguda. Foto: Agustí Codinach

Urgelia Sacra

La conferència del cardenal Tolentino s’ha emmarcat en la la presentació de l’Agenda d’Activitats de Catalonia Sacra, que en la seva dotzena edició té els campanars com a eix central. Així, l’historiador de l’art, museòleg i comunicador Damià Amorós ha anat desgranant una programació que des de l’1 de març fins a finals de novembre proposa més d’una trentena d’activitats (visites guiades, conferències, suggeriment d’actes de valor patrimonial…) per conèixer el patrimoni cultural d’arrel religiosa repartit arreu de Catalunya. La primera cita és l’1 de març amb una conferència de Maria Garganté davant del retaule barroc de la Geltrú.

Aquesta iniciativa, totalment pionera a Europa, s’estrena, a més, al Principat d’Andorra, on pren el nom d’Urgelia Sacra. La primera activitat serà una visita guiada al santuari de Meritxell (20 d’abril). Una casuística similar passa al bisbat de Tortosa, on part del seu territori pertany al País Valencià: en aquest territori la iniciativa es desplega sota la denominació Dertosa Sacra, i enguany es farà una visita a l’església de Sant Joan d’Alcalà de Xivert (21 de setembre). D’altra banda, a Catalonia Sacra li ha sorgit un cosí germà: Mallorca Sacra.

L’acte de presentació de l’Agenda d’Activitats 2024 ha estat presidit per Salvador Giménez, bisbe de Lleida i president de Catalonia Sacra, i ha comptat amb la intervenció de Mn. Josep Maria Riba, director del Secretariat de Delegats de Patrimoni Cultural dels bisbats catalans.

L’àgora de l’Església a Catalunya només és possible si hi ets tu. Fes-te de la comunitat "Catalunya Cristiana"!