Convent caputxí

Les obres que està fent l’Ajuntament de Barcelona per construir un nou tram pacificat a l’Eixample des de l’octubre de l’any passat, han posat al descobert noves restes arqueològiques fins ara inèdites. Els arqueòlegs, que estan treballant per exhumar tots els elements possibles abans que els treballadors tornin a tapar-ho per continuar amb la construcció, han explicat que el mes probable és que les estructures trobades corresponguin a un convent caputxí, construït a partir del 1578. 

Segons els estudis realitzats per l’arqueòleg Eric Soldevila, aquestes terres, situades al tram del carrer Girona entre els carrers Mallorca i Diagonal, van ser adjudicades als monjos caputxins del Montcalvari aquest mateix any. La troballa de fragments d’una pica baptismal i d’una làpida amb una creu ha acabat de confirmar aquesta teoria, ja que la cronologia d’aquests elements contrastada amb la documentació dels arxius dels caputxins apunta en aquesta direcció. 

Destrucció del convent durant la guerra de Successió

Els arqueòlegs també han desenterrat dos tipus de bales de canó que, com expliquen, podrien haver estat llançades en un bombardeig del setge del 1713-1714, durant la guerra de Successió. Això podria demostrar que el convent va ser atacat, i tot i que part de l’edifici va quedar dempeus, les restes es van llogar a un pagès a condició que el rehabilités. Aquest procés de conversió de convent a masia va finalitzar el 1900, quan es va haver d’enderrocar l’edifici per construir l’actual Eixample de Barcelona. 

Els propers dies, els arqueòlegs seguiran treballant per identificar el màxim de peces possibles, i confirmar aquesta teoria, ja que com ha dit Marta Lucas, directora de l’excavació, “en arqueologia res no és segur fins que s’acabi l’estudi històric”. 

L’àgora de l’Església a Catalunya només és possible si hi ets tu. Fes-te de la comunitat "Catalunya Cristiana"!