El president del Pontifici Consell per al Diàleg Interreligiós, Jean-Louis Tauran, ha enviat un missatge als hindús amb motiu de la celebració del Deepavali, la festa hindú de la llum, que enguany se celebra el 23 d’octubre. El missatge es titula Cristians i hindús: junts per promoure la cultura de la inclusió.
El text reconeix que la globalització ha obert moltes possibilitats de desenvolupament, però també constata que no ha aconseguit l’objectiu principal: integrar les poblacions locals en la comunitat global. “La globalització”, es llegeix al missatge, “ha repercutit considerablement en molts pobles i els ha fet perdre la identitat sociocultural, econòmica i política pròpia”.
Els efectes nocius de la globalització, assenyala, han contribuït a la fragmentació de la societat i al creixement, en l’àmbit religiós, del relativisme, el sincretisme i la privatització de la religió: “El fonamentalisme religiós, la violència ètnica, tribal i sectària a diferents llocs del món són manifestacions àmplies de descontentament, incertesa i inseguretat, molt esteses entre la gent, especialment entre els pobres i els marginats exclosos dels beneficis de la globalització.”
Les conseqüències negatives han fet que les persones es tornin més “egocèntriques, més desitjoses de poder i indiferents als drets, necessitats i patiments dels altres”. És el que el papa Francesc anomena “globalització de la indiferència”. Per això, el missatge subratlla que la indiferència genera “la cultura d’exclusió que nega els drets dels pobres, dels marginats i els indefensos, així com les oportunitats i els recursos que estan a disposició d’altres membres de la societat. Se’ls tracta com una cosa insignificant o irrellevant i se’ls considera una càrrega innecessària, es poden fer servir i llançar com a objectes. En molts sentits, l’explotació de nens i dones, l’abandonament dels ancians, els malalts, els discapacitats, els migrants i els refugiats, la persecució de les minories són indicadors evidents d’aquesta cultura de l’exclusió”.
Des del Pontifici Consell per al Diàleg Interreligiós, s’assegura que “construir una cultura d’inclusió esdevé una crida comuna i una responsabilitat compartida, que hem d’assumir amb urgència. És un projecte que involucra tots els que es preocupen per la salut i la supervivència de la família humana”. Així, demana que “com a persones arrelades a les nostres tradicions religioses respectives, podem unir-nos als seguidors d’altres religions i persones de bona voluntat per promoure la cultura de la inclusió de cara a una societat justa i pacífica”.