Benjamín Bravo aporta claus per a la pastoral urbana

El Congrés Internacional de Pastoral de les Grans Ciutats ha completat ja la segona sessió. Almenys la sessió oberta al públic, perquè a la tarda, i a porta tancada, se celebra un diàleg molt interessant entre ponents i experts.

Si ahir es va fer una anàlisi sociològica de la gran ciutat, avui ha estat moment de parlar de l’encaix del cristianisme en la gran ciutat. Angelo di Berardino s’ha ocupat del passat, de la història, per parlar de l’origen urbà del cristianisme entre els segles primer i quart.

Després ha estat el torn de Benjamín Bravo, professor de la Universitat Pontifícia de Mèxic. Doctor en Teologia Pastoral, Benjamín Bravo ha reconegut que l’Església viu a la ciutat, però que no és urbana. “Les seves estructures i el seu llenguatge pertanyen a un altre lloc i una altra època”, ha dit. I el professor Bravo ha posat un exemple concret: les esglésies es tanquen a les vuit del vespre, quan és precisament quan la ciutat viu una gran activitat.

Benjamín Bravo ha animat els bisbes a sortir al carrer, perquè ha recordat que “Déu viu enmig de la gent, enmig dels ciutadans”. A la pregunta clau: què fer per arribar a una Església urbana? La resposta d’aquest doctor en Teologia Pastoral mexicà ha estat passar de les identitats fortes com són el clergat o el temple, a les identitats febles, com són el laïcat i la casa.

La darrera ponència d’aquest matí ha estat a càrrec de Luca Bressan, de Milà. Ha parlat de la relació entre individu, persona i comunitat en la gran ciutat. Bressan ha donat la clau teològica per interpretar la nova evangelització.

Segona fase del congrés

El Congrés Internacional de Pastoral de les Grans Ciutats se celebra fins aquest dijous 22 de maig. Reuneix 23 congressistes d’arreu del món entre ponents i experts. Les conclusions es faran arribar a cardenals i arquebisbes d’arreu del món, que en una segona fase, s’aplegaran al novembre a Barcelona presidits pel cardenal Lluís Martínez Sistach. El 27 de novembre seran rebuts en audiència pel papa Francesc.

L’àgora de l’Església a Catalunya només és possible si hi ets tu. Fes-te de la comunitat "Catalunya Cristiana"!