Després de la visita del cardenal Matteo Zuppi a la Xina, els bucs ucraïnesos tornen a navegar carregats de gra pel mar Negre. Se la juguen, perquè Rússia va donar per esgotat al juliol, i encara no ha renovat, l’acord amb el qual, gràcies a les pressions de Turquia i l’ONU, es garantia la seguretat de tres ports ucraïnesos d’Odessa.

Convé recordar que, en expirar aquest tractat, les forces de Putin van bombardejar la ciutat destruint gran part de la catedral de la Transfiguració, un temple erigit per la mateixa Església ortodoxa russa que, paradoxalment i a través del patriarca Ciril, va beneir els míssils que ara li han obert un forat enorme al sostre. Ara, però, amb la mediació de la Xina, tot apunta que Rússia permetrà l’exportació de provisions a Algèria, el Marroc, Egipte, el Pakistan i Nigèria, posant fi a la fam en tercers països provocada per la guerra.

La reaparició del tràfic marítim és l’èxit més visible de Zuppi. Les conseqüències han estat tan positives que l’Oficina de Premsa de la Santa Seu, un ens que fins ara havia estat especialment prudent a l’hora de donar qualsevol informació sobre la Xina, va emetre un comunciat el dijous 14 de setembre en què revelaven que “Matteo Maria Zuppi, enviat del papa Francesc, ha estat rebut al Ministeri d’Afers Exteriors de la República Popular Xinesa per l’excel·lentíssim senyor Li Hui”. “La reunió, que es va desenvolupar en un ambient obert i cordial, va estar dedicada a la guerra a Ucraïna i les seves conseqüències dramàtiques”, afegia el missatge.

MATTEO ZUPPI

“Tothom ha d’empènyer en la mateixa direcció, que ha de ser la de trobar la clau per a una pau justa i segura”

Segons la circular difosa per Matteo Bruni, director de l’oficina, Zuppi i el ministre xinès van parlar de “la necessitat d’unir esforços per fomentar el diàleg i trobar vies que condueixin a la pau”. I, sobretot, “es va abordar la qüestió de la seguretat alimentària, amb l’esperança que aviat sigui possible garantir l’exportació de cereals, especialment als països més amenaçats”. Avui, sembla una possibilitat molt real.

A banda del que té relació amb Ucraïna, la visita va servir per regar les converses entre la Santa Seu i la Xina. Unes relacions trencades el 1951 però que Francesc vol fer tots els possibles per cuidar-les. N’és una prova la participació de Norbert Pu, bisbe xinès de Kiayi, al Sínode. I la de Stephen Sau-Yan Chow, nomenat directament pel Papa i que a més serà creat cardenal al Consistori del 30 de setembre.

UNA RODA DE PREMSA AMB “JET LAG”

“Hi ha hagut una gran atenció per part del govern xinès. Una conversa franca amb l’enviat per a Ucraïna amb un intercanvi important d’opinions sobre les perspectives de futur”, deia divendres 25 de setembre al canal catòlic italià TV2000 Matteo Zuppi. Acabava d’aterrar de Pequín i, encara amb jet lag, la seva primera activitat va ser retre compte a la premsa reunida a Sicília dels èxits de la seva visita.

Davant la televisió de la Conferència Episcopal Italiana, l’arquebisbe va reconèixer “el compromís per part de Pequín”. “Tothom ha d’empènyer en la mateixa direcció, que ha de ser la de trobar la clau per a una pau justa i segura”, va afegir. I va considerar que s’està produint una obertura lleu de Moscou “important perquè la pau s’aconsegueix a través del diàleg i de la recerca d’espais possibles i necessaris”. Tot i que va posar-hi condicions. “La pilota no només és a la teulada ucraïnesa. Tothom ha de jugar. Ucraïna ja ha jugat i també ha presentat les seves propostes.” Faltarà veure què en fa Rússia.

La visita de Zuppi al gegant asiàtic també ha servit per cridar l’atenció de Moscou. Després del viatge, Serghei Lavrov, ministre d’Exteriors rus, va declarar a una televisió del país que “nosaltres estem disposats a reunir-nos i parlar amb tothom”, i va avançar que l’arquebisbe de Bolonya “planeja visitar-nos novament”. Una informació sobre la qual el Vaticà encara no s’ha pronunciat, però que convertiria Moscou en la primera ciutat que el cardenal visita dos cops en la seva missió de pau encarregada pel Papa. Les altres dues són, a banda de Pequín, Washington i Kíiv.

L’àgora de l’Església a Catalunya només és possible si hi ets tu. Fes-te de la comunitat "Catalunya Cristiana"!