Turisme ètic

El fenomen del turisme, creixent entre nosaltres, pot sercontemplat des de diverses perspectives. Una d’elles, sovint oblidada, és la deles exigències dels turistes envers les pròpies comunitats que els acullen. Enaquest sentit, el bisbe de Girona, Francesc Pardo escriu, com cada any, al FullParroquial la seva «Carta als Turistes» i els planteja: «Què et demanem? Que,gaudint dels teus dies de festa i de vacances, facis possible la vida habitualdels qui no fan festa per servir-te i col·laborar en el teu descans. Respecte ales persones, a totes, i molt especialment als qui són els teus servidors. Sónservidors, certament, però alhora són germans. Que les teves diversions nodificultin la convivència dels altres ciutadans, que tenen dret al seu descans.»

Ja el document Orientacions per a la Pastoral del Turisme,publicat el 2001 pel Pontifici Consell per a la Pastoral dels Emigrants iItinerants, recordava que en tota l’activitat turística hi ha la persona com aprotagonista. Això imposa unes majors exigències ètiques de respecte a ladignitat de la persona posant en pràctica el principi de solidaritat, de lajustícia en les relacions laborals, de l’opció preferencial pels pobres.

Pel que fa als empresaris i promotors delturisme, cal subratllar alguns aspectes de la Doctrina Social de l’Església: enla promoció del turisme, sobretot en la creació de noves destinacions ol’obertura de nous espais per a l’activitat turística, cal valorar la inversiócom a «opció moral i cultural». És a dir, deixar-se guiar per aquells criterisque valoren l’activitat econòmica com a servei a les persones i a la comunitat,i no purament com a font de rèdit. L’Organització Internacional del Treballtambé assenyala tota una sèrie de reptes pel que fa al treball decent en la indústriadel turisme: l’alta incidència de les modalitats informals de treball és unobstacle important al foment del treball decent en el turisme. Els treballadorspoc qualificats o sense qualificació es troben sovint en els llocs de treballmés vulnerables, amb una major probabilitat d’experimentar males condicions detreball, la desigualtat d’oportunitats i de tracte, la violència, l’explotació,l’estrès i l’assetjament sexual. D’altra banda, alguns llocs de treball delsector es caracteritzen pels baixos salaris, les jornades de treballprolongades, una elevada taxa de rotació i una protecció social limitada.Reivindiquem l’ètica en el món del turisme.

L’àgora de l’Església a Catalunya només és possible si hi ets tu. Fes-te de la comunitat "Catalunya Cristiana"!