Els arqueòlegs de la Universitat de Girona (UdG) han anunciat aquest dijous el descobriment de fins a 78 esquelets de l’època medieval i de l’edat moderna a l’antic cementiri situat al sud de l’església dels Sants Metges, a Sant Julià de Ramis. 

Com han explicat els descobridors, aquestes troballes, que seran analitzades properament, permetran conèixer qui eren aquests individus enterrats, així com les condicions de vida i salut que van tenir. Els arqueòlegs feia més de 10 anys que treballaven en aquest jaciment, ja que era conegut que en aquesta zona hi havia hagut un cementiri durant més de mil anys, des del segle VIII fins al segle XX.

Un militar del segle XVIII, enterrat amb un rosari

L’antropòloga Neus Coromina, membre de l’equip d’excavació, ha explicat que els esquelets que han aparegut són sobretot d’infants i dones de l’edat mitjana, tot i que també hi ha un militar del segle XVIII enterrat amb el seu aixovar funerari: “El difunt porta un rosari, això vol dir que li han donat l’extremunció”. 

Pel que fa a les formes i els rituals de l’enterrament, la recent descoberta permet aprofundir també en els canvis que es van produir al llarg de la història, en aquest cas a causa del Concili de Trento, que va implicar canvis en la manera d’enterrar els difunts: “Es passa d’enterrar-los només amb un sudari a vestir-los, i, en aquest cas, a més del rosari s’hi troben botons”, manifesta Neus Coromina. 

L’àgora de l’Església a Catalunya només és possible si hi ets tu. Fes-te de la comunitat "Catalunya Cristiana"!