Somio en un món amb igualtat d'oportunitats

Maribel Lorenzo Cano, llicenciada en Pedagogia, és responsable del projecte de l’Associació Assistencial Llar Trobada-Pare Damià, fundada pels Sagrats Cors, que acull joves en risc d’exclusió social. L’objectiu del pis és que els residents aconsegueixin una autonomia total. Un grup de voluntaris i l’ajuda del Col·legi Pare Damià ho fan possible.

Actualment, quin és el perfil dels joves atesos a Llar Trobada?
Són joves entre els 18 i els 25 anys en situació de vulnerabilitat. Provenen del Marroc, Àfrica subsahariana i Àsia. Cerquen un futur millor. La majoria tenen accés al permís de residència però no al de treball, per la qual cosa les possibilitats de feina són reduïdes.

Descriu-nos algunes de les històries que arriben a Llar Trobada.

Un noi va arribar de Somàlia com a refugiat polític. Va escapar de la guerra, després d’haver perdut tota la família. Aconsegueix que el deixin ficar-se en una pastera. Com que hi accedeix sense pagar, el tenen tot el viatge buidant l’embarcació amb mig cos ficat constantment dins del mar, pelat pel fred i per la sal. S’ha mostrat amb greus problemes afectius, i es medica amb prescripció psiquiàtrica. Ara està força recuperat.

Com és el procés del jove que arriba al pis?

Arriben de l’Àrea de Suport al Jove o del Casal dels Infants, del Raval. Després de llegir l’informe i entrevistes, confeccionem amb el jove un Pla de Treball Individual amb uns objectius personals i la seva execució. Després s’avalua.

Hi ha una integració real amb la societat?
La integració s’inicia amb el Pla de Treball Individual, on se’ls obliga a assistir a classes. Allà comparteixen espai amb gent de tot arreu. És la millor forma d’integrar-se i conèixer la nostra cultura.

Qui fa possible el funcionament?
Els Sagrats Cors i el Col·legi Pare Damià. El Col·legi organitza campanyes d’aliments i jornades esportives per recaptar fons. A més, hi ha els col·laboradors, vinculats a aquest centre educatiu que, amb les seves aportacions, fan sostenible el projecte. També hi col·labora la Generalitat i el Casal dels Infants del Raval.

A què et condueix l’experiència amb aquests nois?
Somio amb la igualtat d’oportunitats i amb un món amb els mateixos drets per a tothom. És el que em manté les ganes de treballar amb aquest col·lectiu que té més per ensenyar-nos i aportar-nos que no pas a l’inrevés.

L’àgora de l’Església a Catalunya només és possible si hi ets tu. Fes-te de la comunitat "Catalunya Cristiana"!