La secularització a casa nostra avança a passes de gegant. Una de les conseqüències més visibles és la minva en l’assistència a les eucaristies així com en la demanda de les famílies dels sagraments per als seus fills. Temps era temps, no fa pas gaire, gairebé tots els infants eren batejats, rebien la primera comunió i, potser una mica menys, la confirmació. També gairebé tothom passava per l’altar de l’església per al casament. El recent estudi Matrimonios en España, realitzat per l’escola de negocis TBS Education-Barcelona, situa Catalunya com la comunitat autònoma amb més predilecció pels matrimonis civils. El 2022 només 1 de cada 10 bodes va ser religiosa.

Al mateix temps veiem com floreix la proposta del catecumenat, persones que reben els sagraments de la iniciació cristiana d’adultes després d’un període d’allunyament o d’una conversió.

A la diòcesi de Barcelona, anualment 100-120 persones segueixen l’itinerari catecumenal, tal com ens exposa Mn. Felip-Juli Rodríguez, delegat diocesà per al Catecumenat. La majoria són adults però entre un 11-12% són infants i adolescents. En el global de Catalunya i Balears, estaríem parlant d’uns 300 catecúmens anuals.

A ulls d’alguns aquesta radiografia és vista amb un sentiment de nostàlgia d’un temps passat, mentre que a ulls d’uns altres, com una oportunitat per a una autenticitat més gran. Cada vegada més els que demanen rebre els sagraments és perquè realment volen experimentar la gràcia invisible de Déu en el signe visible. I això, en un món secularitzat, és un signe dels temps i una bona notícia.

L’àgora de l’Església a Catalunya només és possible si hi ets tu. Fes-te de la comunitat "Catalunya Cristiana"!