“És com el testament espiritual del bisbe Toni, adreçat no només als joves, sinó a tothom.” Així defineix Mons. Sergi Gordo, bisbe auxiliar de Barcelona, el llibre Com anam cap a la Pasqua? Al voltant de l’exhortació apostòlica Christus vivit, que inclou les predicacions quaresmals que l’enyorat bisbe Antoni Vadell va impartir el mes de març del 2020, a l’inici de la pandèmia i en ple estat d’alarma.

L’acte de presentació del volum, editat per Publicacions de la Catedral de Barcelona, el sisè dins de la col·lecció Anima Sedis, ha tingut lloc el dimecres 8 de març al cor de la catedral de Barcelona. Ha comptat amb la participació, a més del bisbe Sergi, de Mn. Josep Maria Turull, canonge-administrador de la catedral de Barcelona, i Mn. Ramon Ollé, cap de Comunicació de l’arquebisbat de Barcelona.

El bisbe Sergi ha recordat que el bisbe Toni i ell van rebre l’ordenació episcopal el mateix dia, 9 de setembre del 2017, a la basílica de la Sagrada Família de Barcelona. Ha destacat que ens convidava a viure sempre alegres en el Senyor, seguint el seu lema episcopal (Gaudete in Domino semper).

A través d’aquestes conferències quaresmals, el lector “pot copsar la seva proximitat, el seu entusiasme entusiasmador —valgui la redundància— i la seva pedagogia”, ha expressat el bisbe Sergi, el qual ha posat de relleu que “el bisbe Toni sintonitzava molt amb el papa Francesc”. Ha acabat la seva intervenció amb aquestes paraules: “Gràcies per tant, bisbe Toni, bon germà!”

Mn. Josep Maria Turull, en representació del Capítol de la Catedral de Barcelona, ha fet memòria dels sis llibres que, ara com ara, formen part de la col·lecció Anima Sedis. “La vitalitat de les paraules del bisbe Toni es reflecteix en aquests textos”, ha comentat.

“Ens sorprendrem de la perenne vigència del missatge que transmeten les seves paraules”

CARDENAL JOAN JOSEP OMELLA

Dins del pròleg, el cardenal Joan Josep Omella, arquebisbe de Barcelona, escriu que si llegim les seves paraules “ens sorprendrem de la força, de la profunditat i de la perenne vigència del missatge que transmeten. Avui també necessitem un missatge d’entrega, d’esperança i de fraternitat”. Paraules que “brollen d’un cor enamorat de Jesús”.

Una de les persones que més intensament va acompanyar el bisbe Toni en la seva malaltia i fins als seus darrers moments va ser Mn. Ramon Ollé. Ha palesat la “serenor” del bisbe en aquestes circumstàncies. Alhora, ha compartit amb tots els assistents a l’acte moments “inoblidables” i “intensos” viscuts al pis del carrer Villarroel, on va ser traslladat el bisbe Toni, ja molt malalt, i a l’Hospital Clínic, on va morir el 12 de febrer del 2022, als 49 anys.

El diaca permanent ha revelat que si no s’hagués pogut celebrar l’enterrament al santuari de Gràcia de Llucmajor, el bisbe Toni havia deixar per escrit que altres possibilitats eren la basílica barcelonina de la Mercè, la catedral de Barcelona o al cementiri de Llucmajor, on reposen les despulles del seu pare. “Va saber afrontar la seva mort com un autèntic sant”, ha dit Mn. Ollé.

L’àgora de l’Església a Catalunya només és possible si hi ets tu. Fes-te de la comunitat "Catalunya Cristiana"!