La commemoració dels 500 anys de l’arribada d’Ignasi de Loiola a Catalunya aporta un accent ignasià a la 19ena edició de la Mostra de Cinema Espiritual, que organitza la Direcció General d’Afers Religiosos de la Generalitat de Catalunya, amb l’assessorament del sacerdot Peio Sánchez. L’edició d’enguany tindrà lloc del 15 al 30 de novembre.

Així, el cicle “Ignasi de Loiola i la seva petjada al món“ inclou films sobre el sant i l’orde dels jesuïtes que ell va crear, com Llegaron de noche, que narra l’assassinat, la matinada del 16 de novembre de 1989, de sis sacerdots jesuïtes –entre els quals el teòleg Ignacio Ellacuría–, la cuinera de la casa i la seva filla, a la Universitat Centreamericana (UCA) del Salvador. També es projecten Silencio, de Martin Scorsese, Ignasi de Loiola o El Camí Ignasià.

D’altra banda, l’edició d’enguany també inclou el cicle “Dones, espiritualitat i religions”, que conté una sèrie de films produïts per dones i en què les protagonistes principals també són dones. En tercer lloc, cal destacar la retrospectiva sobre el cineasta Franco Piavoli, que podem veure a la Filmoteca de Catalunya amb la col·laboració de l’Institut Italià de Cultura. Segueix un cicle amb diversos documentals de producció catalana i completen la programació els films La família que tu tries (que es projecta als centres penitenciaris) i Campeones (programada als centres educatius de justícia juvenil), així com tot un seguit de pel·lícules disponibles en les plataformes virtuals acontra+ i FilminCAT.

En un acte que se celebrarà a la basílica de la Sagrada Família, s’atorgarà el 5è Premi de Cinema Espiritual i el premi del 1r Concurs de Treballs Audiovisuals sobre l’Espiritualitat i el Fet Religiós. Aquest concurs, que s’organitza enguany per primera vegada, està adreçat a estudiants de cinema i té com a objectius impulsar la producció audiovisual d’aquesta temàtica i fomentar els treballs cinematogràfics del jovent en català.

També es faran dos Enigmàrius en diversos instituts: La Paraula S’agrada, sobre enigmes lingüístics basats en el vocabulari de les religions i el cinema, i La Paraula Ignasiana, sobre el vocabulari ignasià, dins dels actes del projecte Manresa 2022 Transforma. Tots dos concursos seran conduïts per l’escriptor Màrius Serra.

Així mateix, cal destacar l’actualització del Fons filmogràfic de les religions: s’hi han incorporat de manera exhaustiva pel·lícules, documentals i sèries de televisió produïts a escala mundial sobre Ignasi de Loiola i l’orde dels jesuïtes, a més de films sobre tradicions i creences indígenes. També hem impulsat la producció d’una pel·lícula interactiva per donar a conèixer la figura de sant Ignasi i el Camí Ignasià.

Paral·lelament, s’han organitzat un cicle de sessions divulgatives de l’Espai educatiu de la Mostra de Cinema. Aquest espai forma part d’Acció Cinema, un programa de Catalunya Film Festivals i l’Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament que promou l’audiovisual com a eina de construcció d’una ciutadania formada, crítica i mobilitzada per un món més just.

L’àgora de l’Església a Catalunya només és possible si hi ets tu. Fes-te de la comunitat "Catalunya Cristiana"!