El Centre de Pastoral Litúrgica de Barcelona (CPL) ha concedit el X Memorial Pere Tena de Pastoral Litúrgica a Mons. Aurelio García Macías per la seva gran i diversa trajectòria en el camp de la litúrgia. Ha estat president de l’Associació Espanyola de Professors de Litúrgia, és membre del consell de la revista Phase des del 2001 i ha impartit classes a l’Institut de Litúrgia de Barcelona.

El 2021, el papa Francesc el va nomenar titular de Rotdon (una seu històrica situada a l’actual Empordà), a més de subsecretari del Dicasteri per al Culte Diví i la Disciplina dels Sagraments, càrrec que també va exercir Mons. Pere Tena entre els anys 1987 i 1993.

Mons. Aurelio García va néixer a Pollos (Valladolid) el 28 de març del 1965. Va ingressar al Seminari menor de Valladolid i, posteriorment, al Seminari major; va ser ordenat prevere el 1992. A més dels corresponents estudis teològics, es va llicenciar en Filosofia i Ciències de l’Educació a la Universitat de Salamanca i a Roma, al Pontifici Institut Litúrgic, obtingué la llicència i el doctorat en Litúrgia amb Presbíteros en cada iglesia (Act 14,23). La plegaria de ordenación del presbítero en el rito bizantino-griego y en el rito romano.

Entre els seus càrrecs pastorals, va ser nomenat rector de Villalba de los Alcores i La Mudarra el 1993, des d’on, dos anys després, va passar al Seminari diocesà com a director espiritual. El 1997 va assumir la delegació diocesana de litúrgia. Se li va confiar la parròquia del Santíssim Salvador de la ciutat de Valladolid el 2000, a la qual s’uniria cinc anys més tard la de Santiago Apòstol, per formar una unitat pastoral. El 2011 va ser nomenat rector del Seminari diocesà fins al 2015, que fou cridat a treballar a la Congregació del Culte Diví i la Disciplina dels Sagraments, on tindria el càrrec de cap d’oficina a partir del 2016.

La seva tasca en l’àmbit litúrgic és molt àmplia: classes a diferents facultats i universitats, articles, llibres, xerrades, conferències en la majoria de les diòcesis espanyoles, etc. Va presidir l’Associació Espanyola de Professors de Litúrgia. Va treballar com a consultor del Secretariat de Litúrgia de la Conferència Episcopal Espanyola i també de la Congregació per al Culte Diví i la Disciplina dels Sagraments. Sens dubte, una vida litúrgica molt fructífera.

En les Lletres apostòliques del nomenament, el Papa en destacava la seva “adequada doctrina litúrgica”. El lliurament del X Memorial se celebrarà a l’Aula Magna del Seminari Conciliar de Barcelona el dijous 15 de febrer del 2024, a les 17 hores, seguit de Vespres a les 18 hores.

El Memorial va ser creat per mantenir viva la memòria del bisbe Pere Tena (1928-2013), fundador del CPL i pedagog de la litúrgia, per promoure tot allò que ajuda a viure la litúrgia de l’Església en el nostre món actual, i per recordar constantment la importància de la pastoral litúrgica en la vida cristiana.

L’àgora de l’Església a Catalunya només és possible si hi ets tu. Fes-te de la comunitat "Catalunya Cristiana"!