primer Fòrum Marc Vilarassau

Aquest dilluns 19 de juny s’ha celebrat el primer Fòrum Marc Vilarassau a la parròquia de Sant Pau del Camp, al barri del Raval de Barcelona. L’acte ha comptat amb la participació de vint preveres, diocesans i religiosos, vinculats al servei d’escoles de diverses titularitats adherides a la Fundació Escola Cristiana de Catalunya (FECC), que han reivindicat la importància de la presència dels preveres a les escoles cristianes. 

Què aporta un prevere a la comunitat educativa?

En aquest sentit, durant la jornada s’ha fet una breu dinàmica per compartir tres preguntes entre els assistents: Què aporto com a prevere a la comunitat educativa?, Què m’aporta a la meva vocació com a prevere la meva relació amb l’escola?, Què espero de la FECC en la meva relació amb l’escola cristiana? En la posada en comú i pel que fa a la darrera qüestió, s’ha valorat molt positivament la convocatòria de la trobada i la seva continuïtat en posteriors edicions, la importància que totes les escoles cristianes puguin disposar d’un “prevere de capçalera” amb sensibilitat envers la tasca educativa, la cura de la relació “escola-família-parròquia”, ajudar els preveres en l’actualització del llenguatge per a l’anunci de l’Evangeli a la totalitat de la comunitat educativa així com vetllar per la creació d’equips de pastoral als centres i, finalment, l’atenció per a la formació en l’antropologia cristiana a l’equip docent i, en especial, als tutors.

L’acte ha estat presidit per Mons. Joan Planellas, arquebisbe de Tarragona i responsable del Secretariat Interdiocesà d’Ensenyament de la Religió a Catalunya (SIERC); fra Eduard Rei, expresident de la Unió de Religiosos de Catalunya (URC) ; i Meritxell Ruiz, secretària general de la FECC. D’altra banda, el Cap d’Àrea d’Identitat i Missió de la FECC, Eloi Aran, també hi ha participat i ha explicat la correlació entre el procés sinodal que viu l’Església i el procés participatiu de Reflexió Estratègica de la FECC, que properament serà celebrat al Quòrum’23, el Congrés de l’Escola Cristiana. Aquest Congrés, com ha manifestat, demostra encara més la necessitat de tenir cura de l’educació en perspectiva vocacional, tant dels preveres que hi donen suport com de la mateixa comunitat educativa de l’escola cristiana.

“La identitat cristiana a l’escola cristiana no pot ser ni imposada ni posposada, sinó proposada”

Durant la seva intervenció, Joan Planellas ha aprofundit en la temàtica de la identitat fent esment al document del magisteri de l’Església “La identitat de l’escola catòlica per una cultura del diàleg”, tot indicant que “la identitat cristiana a l’escola cristiana no pot ser ni imposada ni posposada, sinó proposada”. Per altra banda, Eduard Rei ha començat recordant la seva relació amb en Marc Vilarassau durant l’etapa d’estudiants de Teologia i com, retrobats durant la dedicació de la Basílica de la Sagrada Família per Benet XVI, van mantenir un seguit de trobades amb un tema en comú: la importància de la vivència de l’eclesialitat en la tasca pastoral, una reflexió que en Marc va reflectir en l’article “Reglas para sentirnos Iglesia”, tot fent referència a un conegut text dels Exercicis Espirituals de sant Ignasi de Loiola.

L’àgora de l’Església a Catalunya només és possible si hi ets tu. Fes-te de la comunitat "Catalunya Cristiana"!