El bisbe de Sant Feliu de Llobregat, Agustí Cortés, ha fet un balanç positiu dels 10 anys que compleix ara la diòcesi, creada mitjançant un decret el 15 de juny de 2004 i nascuda formalment el 12 de setembre del mateix any amb l’entrada del mateix monsenyor Cortés com a primer pastor del nou Bisbat. “Hem crescut en consciència diocesana, en comunió interna, i dins aquesta sensació, hi ha esdeveniments que ens han produït sana satisfacció, com ara haver-nos trobat els uns amb els altres, haver pregat junts i haver compartit objectius que en part s’han assolit”, ha explicat aquest dimecres en una entrevista al programa El primer cafè de Ràdio Estel. Dins la visió satisfactòria d’aquesta etapa, el bisbe Agustí Cortés ha recordat que “les il·lusions inspirades per l’esperança cristiana van molt més enllà de la realitat”.
El bisbe de Sant Feliu de Llobregat també ha confirmat l’existència d’un pla director redactat per la Diputació de Barcelona per reformar la catedral de Sant Llorenç, una antiga parròquia que es va començar a construir l’any 1946 i que, segons ha dit monsenyor Cortés, “de fet no està ni tan sols acabada”. El prelat, a més d’admetre que el Bisbat buscarà 8 milions d’euros per a la transformació de la seu, ha explicat que l’església de Sant Llorenç “es va fer en un temps de precarietat, amb un gran voluntarisme i molt bona voluntat, però ha patit inclemències del temps des que es va construir plena postguerra”.
El bisbe ha assegurat que “l’edifici és digne, però una bona restauració li donaria un relleu molt més important, per a l’Església diocesana però també per a la ciutat de Sant Feliu de Llobregat, també visualment com a punt de comunió de tota l’Església, com ha de ser una seu episcopal”. Malgrat l’existència d’aquest projecte, Agustí Cortés ha aclarit que “no hi ha pressa, perquè el Bisbat no té tampoc els recursos i perquè hi ha prioritats socials molt més urgents, sobretot derivades de la crisi econòmica”.
El prelat valencià, d’altra banda, ha destacat la peculiaritat de la nova diòcesi, que inclou comarques tan diverses com el Garraf, el Baix Llobregat o l’Alt Penedès. Agustí Cortés ha assegurat que “va ser un encert que es triés Sant Feliu com a seu diocesana, per la seva centralitat sociològica, ja que el gruix de la població és al Baix Llobregat, cosa que ha contribuït a la creació de consciència diocesana i a l’impuls de la sinodalitat”. En aquesta línia, ha afegit que “les persones se senten totes protagonistes del que es fa a l’Església local, perquè són citades i escoltades, tot i que hi ha dificultats i les coses no són fàcils”.
I entre altres temes del moment actual, el passat recent i el futur, el titular de la diòcesi de Sant Feliu ha destacat la celebració periòdica, des de l’any 2008, d’unes jornades sobre la crisi econòmica on ell mateix ha participat sempre. “Les jornades han consistit en taules rodones on s’ha convidat persones de diferents àmbits i mentalitats, de tal manera que els assistents poguessin escoltar i interpel•lar els ponents. Es tracta de conèixer la resposta que l’Església està donant a la crisi”, ha dit. I finalment, sobre els nous projectes de Nova Evangelització inspirats per l’equip del sacerdot Xavier Morlans, Agustí Cortés ha explicat que són sessions “amb una primera etapa d’experiència de vida i una segona part catequètica”.
Enquesta als fidels
El bisbe ha anunciat que, tot i que no hi haurà cap celebració formal diocesana pel desè aniversari, “es farà una enquesta perquè cadascun dels creients de la diòcesi pugui dir la seva sobre la situació de l’Església que fa camí a Sant Feliu de Llobregat”. Finalment, Cortés ha expressat el seu desig de trobar nous fruits a través de la pastoral vocacional. “Ara tenim 7 seminaristes, però hauríem de tenir-ne molts més, perquè necessitem ordenar nous ministres ordenats, sacerdots i diaques”, ha conclòs.