La presentació del llibre de Joan Carrera es trasllada al Palau de la Generalitat

Joan Carrera, bisbe auxiliar de Barcelona, va morir l’any 2008 als 78 anys d’edat. Des de llavors, el Memorial Bisbe Joan Carrera no ha deixat d’organitzar actes commemoratius en record del seu llegat. Aquest 2015 arrenca amb un nou calendari d’activitats. El 8 de gener a les 19.30 h es presenta el llibre Joan Carrera. Un bisbe del poble, i s’inaugura l’exposició Un ara mateix… per sempre. Aquest acte, que s’havia de fer a la sala cotxeres del Palau Robert, s’ha traslladat a l’auditori del Palau de la Generalitat atès el nombre de confirmacions rebudes per assistir-hi.

El llibre Joan Carrera. Un bisbe del poble (Editorial Mediterrània) ha estat escrit per Joaquim Ferrer i Francesc Teruel. Aquesta biografia retrata amb detall la trajectòria del qui fou bisbe auxiliar de Barcelona, membre de l’Assemblea de Catalunya, impulsor de diverses institucions de defensa dels Drets Humans i de mitjans de comunicació com Catalunya Cristiana i Ràdio Estel.

«Ell mateix es definia sobretot com a home d’acció; d’una acció pastoral i social», escriu l’arquebisbe de Barcelona al pròleg, alhora que matisa: «Tanmateix, el secret de tota la seva activitat estava motivada i alimentada per la seva fe cristiana, pel seu amor a l’Església i pel seu servei sacerdotal i episcopal de bon pastor, a imitació de Jesús Bon Pastor.» El cardenal Lluís Martínez Sistach defineix el bisbe Joan com «a molt humà, molt fraternal, un home de Jesús de Natzaret; en una paraula, un cristià i un pastor profundament evangèlic».

4 preguntes a Joaquim Ferrer, coautor del llibre


1. Per què aquest llibre biogràfic?

Per contribuir a fer conèixer la personalitat, el pensament i les accions del qui fou bisbe Joan Carrera. La biografia desitgem que faciliti que sigui més conegut per part dels qui el tractaren en els diversos ambients en els quals es va moure i que l’apropi als més joves. El títol és Joan Carrera. Un bisbe del poble. Recordo que quan l’estàvem fent hi havíem posat com a subtítol Un testimoni cristià de fidelitat al poble. Un i altre expliquen que Carrera des de la fe cristiana serví sempre tothom, amb esforç i tenacitat, amb especial dedicació als menys desfavorits. En aquest servei, la seva sensibilitat per contribuir a resoldre problemes socials fou sempre una constant.

2. Descobrirem cap fet poc conegut de la seva biografia?
Hi descobrirem tota la seva personalitat al llarg de la vida. Com que hem estudiat els documents que guardava al seu arxiu personal, la biografia ens assabenta d’accions que protagonitzà que molts ignoràvem, sempre en defensa d’una societat fraternal, d’una defensa de la veritat i, no cal dir-ho, com a aplicació de l’Evangeli. El seu testimoni era molt convincent perquè vivia d’acord amb el que deia. Per exemple, quan es produí als anys seixanta la famosa manifestació de capellans a Barcelona com a protesta per l’apallissament d’un estudiant per part de la policia d’aquella època, ell no hi participà, però uns dies després adreçà una carta al president de la Conferència Episcopal Espanyola dient amb paraules serenes i coratjoses que s’havia precipitat a condemnar aquella manifestació i que calia que abans d’opinar s’informés sobre les raons que l’havien provocat…

3. En la perspectiva dels anys, la figura del bisbe Carrera s’engrandeix?
Vivim una etapa de la història de la comunitat dels cristians amb el papa Francesc que ens recorda tantes vegades el testimoni del bisbe Carrera! Efectivament, aquest testimoni amb el temps es fa encara més valuós. Hi ha tantes accions que li hem d’agrair. Per començar i el més decisiu, la seva fe, l’arrelament al nostre poble i la defensa de la veritat arreu on podia fer-ho, des de les parròquies on tingué responsabilitat, passant pel treball intel·lectual en els vint anys que dirigí l’editorial Nova Terra, fins als anys de vicari episcopal d’ambients obrers i, ja com a bisbe, el treball pastoral pel qual molts el recorden. La biografia vol contribuir precisament que el seu testimoni ajudi a fer més missionera l’Església a Catalunya i a tots plegats. Com sigui que Joan Carrera va escriure molt i bé, els redactors d’aquesta biografia sempre hem pogut recórrer al que ell deixà escrit o va dir en conferències i prèdiques. Per a nosaltres ha estat un goig explicar la seva vida i fer-ho deixant sovint que fos ell mateix qui en fes la descripció amb les emocions de cada moment, els sentiments, els problemes, les col·laboracions. En aquesta biografia hi ha col·laborat tanta gent, testimonis de les seves accions!

4. El seu llegat permet posar una mica de llum en el moment polític i eclesiàstic actual?
Carrera defensà sempre amb sinceritat i coratge la necessitat de respectar els afanys i projectes de la comunitat nacional a la qual pertanyia: Catalunya. Aquesta convicció indestriable de la seva fe cristiana la defensava des del desig de fraternitat entre tots els pobles. Una bona síntesi de la seva personalitat també serien aquests dos elements: conviccions i intel·ligència. El seu estil d’actuar sempre fou des del respecte, però, alhora, des de la decisió de plantejar els problemes com són, mai d’amagar-los, i de cercar la solució des del respecte mutu.

L’àgora de l’Església a Catalunya només és possible si hi ets tu. Fes-te de la comunitat "Catalunya Cristiana"!