Incomunicació en família

Aquestes festes el papa Francesc ha baixat aun tema ben concret i que a molts ens preocupa: el de la comunicació en el side la família o més aviat el de la seva absència. El Bisbe de Roma, enl’Àngelus del 29 de desembre passat, insistí en un tema del qual ja ha parlaten d’altres ocasions: «La Sagrada Família de Natzaret representa una respostacoral a la voluntat del Pare: els tres membres d’aquesta família s’ajudenmútuament a descobrir el pla de Déu. Resaven, treballaven, es comunicaven. I joem pregunto: tu, a la teva família, saps com comunicar-te o ets com aquestsnois de la taula, cada un amb un telèfon mòbil, mentre estan xatejant? Enaquesta taula sembla que hi ha un silenci com si estiguessin a missa (…) Peròno es comuniquen entre ells. Hem de reprendre el diàleg en la família: pares,mares, fills, avis i germans han de comunicar-se entre si (…)»

En algunes cases ja hi ha una capsa perquè elsmembres de la família «aparquin» el mòbil durant els àpats perquè moltsprogenitors, assenyadament, prohibeixen els seus fills d’usar-los a taula i,per donar exemple, hi renuncien ells mateixos. Però seria una interpretaciórestrictiva quedar-se en el fet sense posar-lo en context i sense anar alproblema de fons: realment avui hi ha una comunicació fluida en els nivells derelació familiar que descriu el Papa, en el si de la parella, entre pares ifills, entre germans, amb els avis o amb altres familiars propers? Sense ànimde generalitzar, la resposta és no, o no prou. Potser estem entrant en un cercleviciós: potser fem servir el mòbil per estalviar de comunicar-nos amb lamirada, el gest, la paraula o la carícia i ens refugiem en aquests petitsaparells de butxaca que ens acompanyen tot el dia, perquè en realitat no enssabem o no ens volem comunicar. Prova: una aplicació senzilla de molts mòbilsens permet de comprovar el temps que cada dia emprem per usar-lo: sol ser moltmés del que dediquem a la sobretaula o a la xerrada tranquil·la amb els quevivim sota un mateix sostre. És dramàtic i es posa a prova la responsabilitatdels progenitors. I com més xategem, menys ocasions de comunicar-nospresencialment.

En aquesta línia, en el Primer Pla d’aquest número queporta per títol «Orfes digitals», oferim pautes de reflexió que poden ser degran utilitat a pares, avis i educadors.

L’àgora de l’Església a Catalunya només és possible si hi ets tu. Fes-te de la comunitat "Catalunya Cristiana"!