“Desenvolupem una cultura de la pau. Cultura de la pau”, demana amb força el Papa Francesc. Aquesta és la crida que fa El Vídeo del Papa d’abril amb la nova intenció de pregària que confia a tota l’Església catòlica, a través de la Xarxa Mundial de Pregària del Papa.

El proper 11 d’abril es compleixen 60 anys de la publicació de l’encíclica Pacem in terris escrita pel papa Joan XXIII i que porta com a subtítol “Sobre la pau entre tots els pobles que ha de fonamentar-se en la veritat, la justícia, l’amor i la llibertat”. En el seu vídeo d’aquest mes, Francesc renova aquest missatge amb força, destacant que “la guerra és una follia, està més enllà de la raó”.

Aquella frase de fa seixanta anys, citada per Francesc en el missatge que acompanya la seva intenció de pregària, és més vigent que mai, com ho són els testimonis d’algunes persones que van plantar llavors de pau al segle passat: sant Joan XXIII, Mahatma Gandhi, Martin Luther King, santa Teresa de Calcuta. En el Vídeo del Papa d’aquest mes, els seus retrats en blanc i negre apareixen enmig de les escenes de destrucció causades per la violència actual: des de la guerra d’Ucraïna fins a les del Pròxim Orient, passant pels enfrontaments i tirotejos fins i tot als països més rics, com els Estats Units. Malgrat els testimonis, el món encara no ha après la lliçó fonamental: que “qualsevol guerra, qualsevol enfrontament armat, acaba sent una derrota per tothom”. 

“Qualsevol guerra, qualsevol enfrontament armat, acaba sent una derrota per tothom”

El P. Frédéric Fornos S.J., Director Internacional de la Xarxa Mundial de Pregària del Papa, ha comentat que “davant la violència del nostre temps, Francesc proposa tot un mes per pregar per una difusió més gran d’una cultura de la no-violència. La pau entre els pobles comença, de fet, en allò més concret i íntim del cor, quan trobo l’altre al carrer, el seu rostre, la seva mirada, sobretot el que ve d’una altra banda, el que no parla com jo i no té la mateixa cultura, el que és estrany en les seves actituds i al qual diem estranger. La guerra i el conflicte comencen aquí i ara, als nostres cors, cada cop que permetem que la violència substitueixi la justícia i el perdó. L’Evangeli ens mostra que la vida de Jesús revela el veritable camí de la pau i ens convida a seguir-lo. És en aquest esperit que estem cridats a desarmar-nos, en el sentit de desarmar les nostres paraules, les nostres accions, el nostre odi. Preguem, doncs, com ens convida Francesc, perquè fem de la no-violència, tant en la vida quotidiana com en les relacions internacionals, una guia per a la nostra actuació”. 

L’àgora de l’Església a Catalunya només és possible si hi ets tu. Fes-te de la comunitat "Catalunya Cristiana"!