El Papa actualitza l'esperit de Pere i Pau demanant "la conversió dels cors dels violents" que han matat a Istambul

El Papa ha celebrat aquest dimecres la festa de Sant Pere i Sant Pau fent memòria d’aquests dos apòstols imprescindibles per entendre el primer apostolat de l’Església i també fixant la mirada en l’actualitat, començant pel terrible atemptat terrorista de dimarts a Istambul. Encara que sembli repetitiu, Francesc ha tornat a demanar als terroristes que el seu cor canviï. Concretament ha expressat al migdia el seu dolor per les víctimes de l’atemptat comès a l’aeroport d’Istanbul. Durant la pregària de l’Àngelus, Francesc ha destacat que ha estat un atac “atroç”, i ha demanat que el Senyor “converteixi els cors dels violents i sostingui els nostres passos sobre la via de la pau”.
Després de saludar diferents grups de pelegrins arribats des d’Itàlia i des d’altres països del món, el bisbe de Roma ha recordat els diversos esdeveniments culturals de la capital italiana en ocasió de la festivitat dels apòstols patrons de l’ànima de la ciutat, Sant Pere i Sant Pau, com ara la famosa “fiorata”, que és una gran exposició de catifes florals a Via della Conciliazione. També ha posat com a exemple l’espectacle pirotècnic que té lloc a la Plaça de Poble, amb una recaptació que “anirà destinada a donar suport a obres de caritat a Terra Santa i als Països del Pròxim Orient”.
I en una introducció a l’Àngelus, Francesc ha recordat que «Pere i Pau tornen avui entre nosaltres, recorren els carrers de Roma i piquen a la porta de les nostres cases, però sobretot dels nostres cors». En la mateixa línia, el pontífex ha dit que els dos apòstols «volen tornar a portar Jesús, el seu amor misericordiós, la seva consolació, la seva pau». També ha assegurat que «la fe senzilla i ferma de Pere i el cor gran i universal de Pau ens ajudaran a ser cristians alegres, fidels a l’Evangeli i oberts a la trobada amb tots».
El Sant Pare ha recordat, a més, havia beneït aquest mateix dimecres al matí, durant l’Eucaristia a la basílica vaticana, el pal•li destinat als nous arquebisbes metropolitans de diversos països. Els ha saludat, juntament amb els seus familiars i pelegrins que els han acompanyat, i els ha encoratjat a «seguir amb alegria la seva missió al servei de l’Evangeli, en comunió amb tota l’Església i en especial amb la Seu de Pere, com expressa precisament el signe del Pal•li» . Entre els 25 prelats d’aquesta solemnitat del 2016, hi ha l’arquebisbe de Barcelona, Joan-Josep Omella, i el de Burgos, Fidel Herráez. Finalment el Papa ha expressat la seva alegria també per la presència dels membres de la delegació arribada a Roma en nom del Patriarca Ecumènic Bartomeu, al qual s’ha adreçat dient-li «l’estimadíssim germà», i ha invitat tots els creients a resar perquè es reforcin cada vegada més els vincles de comunió i el testimoni comú.
Els “tancaments” que descriu Francesc
I en l’homilia de la Missa matinal a la Basílica de Sant Pere, el Sant Pare ha explicat que “la Paraula de Déu d’aquesta litúrgia conté un binomi central, que és el de tancament – obertura”. Francesc ha destacat que, a aquesta imatge, “podem unir el símbol de les claus, que Jesús promet a Simó Pere perquè pugui obrir l’entrada al Regne del cel, i no tancar-lo per a la gent, com feien alguns escribes i fariseus hipòcrites als quals Jesús retreu la seva actitud”.
El pontífex ha destacat que la lectura dels Fets dels Apòstols “presenta tres tancaments, que són el de Pere a la presó, el de la comunitat reunida en pregària i el de la casa de Maria, mare de Joan, anomenat Marc, on Pere truca després d’haver estat alliberat”. En relació amb aquests tancaments, el bisbe de Roma ha dit que la pregària es presenta com la principal via de sortida de la comunitat, que corre el risc de tancar-se en ella mateixa a causa de la persecució i la por, i també per al mateix Pere, que al començament de la seva missió és empresonat per Herodes i corre el risc de ser condemnat a mort. El Sant Pare també s’ha referit a “la temptació que existeix ara dins l’Església de tancar-se en ella mateixa de cara als perills”. Per aquesta raó, ha insistit que “la pregària permet a la gràcia obrir una via de sortida: del tancament a l’obertura, de la por a la valentia, de la tristesa a l’alegria i també de la divisió a la unitat”.
Es pot escoltar AQUÍ l’edició de Diari del Papa corresponent a aquest dimecres 29 de juny.

L’àgora de l’Església a Catalunya només és possible si hi ets tu. Fes-te de la comunitat "Catalunya Cristiana"!