Desigualtat, drets socials en entredit, precarització laboral, complexitat del fet migratori, desafecció política i creixement dels populismes i de l’extrema dreta. Aquesta mena de tempesta perfecta que plana sobre la vella Europa ha portat el Moviment de Treballadors Cristians d’Europa (MTCE) a reflexionar sobre la qüestió en el seu seminari anual que s’ha celebrat a Barcelona del 21 al 24 de setembre i que ha comptat amb l’Acció Catòlica Obrera (ACO) com a moviment amfitrió i com a centre neuràlgic la residència salesiana de Martí Codolar.

L’Estat de Dret i una democràcia que funcioni com a requisit previ per a la prosperitat social. El paper de les organitzacions de treballadors ha estat el títol del simposi que ha pres el format de Revisió de Vida (un mètode en tres parts, veure, jutjar i actuar, adoptat pels moviments populars afavorits pel papa Francesc). La part del Veure va anar a càrrec de Karl Brunner, copresident de l’MTCE, Democràtic o catòlic? Aclariments sobre la tensió entre democràcia i doctrina social catòlica. Brunner va citar alguns textos de l’Antic Testament i les encícliques Rerum Novarum i Evangeliï Gaudium, per afermar que no som un jo (propi del liberalisme), sinó un nosaltres, la necessitat de crear societats plurals on convisquin opinions diferents i on hi hagi drets i obligacions socials.

La part del Jutjar va correspondre a l’eurodiputada d’Els Verds, Gwendoline Delbos Corfielf, sobre el paper de les organitzacions de treballadors en el desenvolupament democràtic i de l’Estat de Dret des de la perspectiva del Parlament Europeu. La ponent, que ha estat relatora de la situació a Hongria i Polònia, ha destacat que aquests països són sistemes híbrids no democràtics, sinó autocràtics. Ha lamentat que al Parlament Europeu hi ha poques persones que pensin en el conjunt d’Europa (es fa més aviat a nivell de país) i que hi hagi pocs representants del moviment obrer, necessaris com a contrapès per reclamar més drets.

La part de l’Actuar ha correspost a Toni Mora, president del Consell de Treball Econòmic i Social de Catalunya (CTESC) sobre El paper de les organitzacions dels treballadors en una Europa pròspera i democràtica. El ponent ha posat en relleu que a Catalunya funciona el diàleg social (acords tripartits) i va apuntar la necessitat d’avançar en el Pilar europeu de drets socials, 2030. Mora ha alertat que no s’hauria de tornar a les polítiques d’austeritat, que des dels sindicats no es pot deixar passar l’extrema dreta i va destacar que “cristians i sindicalistes tenen una cosa en comú: l’esperança”.

A la cita internacional hi han pres parts diverses autoritats com Carles Armengol, director general d’Afers Religiosos de la Generalitat, Anna Salvador, tècnica de l’Oficina d’Afers Religiosos de l’Ajuntament de Barcelona, i Antonio Aranda, director del departament de Pastoral del Treball de la Conferència Episcopal Espanyola.

Durant el Seminari, la cinquantena de participants han visitat tres llocs emblemàtics de l’acció social de l’Església a Barcelona i on hi ha militants de l’ACO implicats: El Lloc de la Dona (entitat social de les Religioses Oblates que acull dones que es prostitueixen o que han estat objecte de tracte sexual), la Fundació Migra Studium (entitat dels jesuïtes per a l’acollida i hospitalitat dels migrants) i l’Hospital de Campanya de Santa Anna (projecte social d’acollida a diversos col·lectius desfavorits de la parròquia de Santa Anna de Barcelona). En acabat s’ha fet una visita cultural a la basílica de Santa Maria del Mar, acompanyada pel seu rector Mn. Salvador Pié.

Visita al Lloc de la Dona. Foto: Mercè Solé

Eucaristia presidida pel bisbe Sergi Gordo

El fet que la Jornada Mundial del Migrant i la festivitat patronal de la Mare de Déu de la Mercè a tota l’arxidiòcesi de Barcelona hagin coincidit amb la celebració del Seminari i l’Assemblea de l’MTCE ha revelat algunes concordances amb la missió que els moviments de treballadors cristians desenvolupen a Europa. D’una banda, l’atenció i l’acompanyament dels migrants, la denúncia de les seves condicions de treball indignes i la lluita per la seva promoció. I d’una altra, la similitud amb el carisma dels mercedaris que lluiten pels alliberaments de tot tipus i el d’aquests moviments “que lluiten pel treball decent i els drets dels treballadors”, com indica el consiliari general de l’MTCE, Josep Jiménez Montejo.

Eucaristia presidida pel bisbe Sergi Gordo. Foto: Mercè Solé

“Tinguem fixa la mirada en l’iniciador de la fe i qui li dona acompliment: Jesús. Des de la Pastoral Obrera, continueu amb paraules i gests de consol i ànim. Sisplau, no perdeu les forces”, ha demanat el bisbe Sergi Gordo, responsable de la Pastoral Obrera i l’Apostolat Seglar a la Conferència Episcopal Tarraconense, que s’ha desplaçat des de la seva nova diòcesi de Tortosa, dissabte a la tarda, per estar present a l’inici de l’Assemblea de l’MTCE i presidir l’Eucaristia amb què es posava fi al Seminari. “Els moviments de Pastoral Obrera d’Europa que us heu reunit a Barcelona sou signe de sinodalitat viscuda. Hem de portar la bona nova de l’evangeli als ambients obrers. Aquí teniu un germà per caminar junts”, s’ha ofert el prelat.

SERGI GORDO

“Els moviments de Pastoral Obrera d’Europa que us heu reunit a Barcelona sou signe de sinodalitat viscuda. Hem de portar la bona nova de l’evangeli als ambients obrers. Aquí teniu un germà per caminar junts”

Els textos litúrgics han estat els propis de la festivitat de la Mercè, amb l’Evangeli de les Noces de Canà, a partir del qual el bisbe Sergi ha insisit en la crida a “tenir la mirada i l’oïda en Jesús” i a recordar que “tenim una mare, la Mare de Déu, mare de l’Església i dona solidària”.

Finalment, el bisbe Sergi, que ha fet part de l’homilia en alemany (idioma que coneix pels seus anys d’estudi a Múnic), ha subratllat que l’MTCE “rep la crida del Senyor a sembrar llavors d’esperança en la pràctica democràtica dels nostres països d’Europa”.   

L’àgora de l’Església a Catalunya només és possible si hi ets tu. Fes-te de la comunitat "Catalunya Cristiana"!