Meritxell Lorenzo Sánchez és nascuda a Sabadell. És graduada en Educació Social i en Treball Social per la Facultat d’Educació Social i Treball Social Pere Tarrés – Universitat Ramon Llull i ha realitzat un màster en Desenvolupament, Cooperació i Acció Comunitària i un màster en Dret d’Estrangeria. Actualment cursa un màster de Formació Permanent en Prevenció, Detecció i Intervenció de la Violència Sexual des d’una Perspectiva Interdisciplinària. És la coordinadora de l’Asociación Civil Mujeres por los Derechos, una entitat petita d’Argentina i és la directora d’El Lloc de la Dona, una entitat social de les Germanes Oblates del Santíssim Redemptor, situada al barri del Raval de Barcelona, que acompanya dones en contextos de prostitució.
Quina és la missió principal d’El Lloc de la Dona?
El Lloc de la Dona, impulsat per les Germanes Oblates del Santíssim Redemptor, té com a missió oferir atenció integral a dones en situació de prostitució i exclusió social. Aquest projecte forma part d’una xarxa internacional que treballa en més de 15 països per acompanyar dones en contextos de prostitució.
En aquest espai, treballem des d’un enfocament de proximitat, oferint un entorn segur on les dones puguin rebre suport social, psicològic, jurídic i formatiu, a més d’alternatives laborals que els permetin sortir de situacions de vulnerabilitat.
La nostra missió no només es basa en l’atenció directa, sinó també en la sensibilització de la societat i la defensa dels drets de les dones, amb l’objectiu de construir un món més just i igualitari.
Quina és la situació de les dones que atenen? Quin és el seu perfil?
Durant l’any 2024, El Lloc de la Dona ha atès 821 dones, de les quals 362 són noves usuàries, xifra que reflecteix un augment de la demanda dels nostres serveis i la situació de vulnerabilitat d’aquestes dones. Les 421 que provenen de Colòmbia confirmen l’augment de dones migrades d’Amèrica Llatina; el 62% té fills a càrrec, principalment als seus països d’origen, i treballen per sostenir econòmicament les seves famílies, tot i que moltes tenen una formació acadèmica important amb un 50% que ha completat l’educació secundària, un 22 % amb grau superior i un 13 % amb estudis universitaris, però es veuen limitades per l’accés al mercat laboral formal a causa de la seva situació administrativa, ja que el 68% es troba en situació irregular i un 19% està en procés de sol·licitud d’asil. A més, hem identificat 30 casos de dones víctimes de tràfic d’éssers humans que han estat captades per xarxes criminals per a l’explotació sexual, i han hagut de fer front a greus dificultats, com la manca de suport social, l’estigmatització, la precarietat econòmica i l’accés limitat a recursos bàsics com l’habitatge i la sanitat.
Quins serveis ofereix l’entitat?
El Lloc de la Dona ofereix una atenció integral a dones en situació de vulnerabilitat, especialment en contextos de prostitució o víctimes de tràfic. Comptem amb diversos serveis per abordar les seves necessitats socials, sanitàries, jurídiques i laborals. Oferim un servei d’Atenció Social per detectar necessitats i proporcionar suport a l’habitatge, assistència legal i regularització administrativa, així com un Espai de Salut amb atenció mèdica, assessorament en salut sexual i proves ràpides d’ITS. Amb el programa ‘De Portes Endins’, realitzem sortides a clubs de prostitució per establir contacte i oferir informació, material preventiu i tallers de salut ginecològica. També hem incorporat un servei d’Assessorament Jurídic per orientar sobre drets laborals, tràmits d’immigració i altres qüestions legals, i un Acompanyament Psicoemocional per gestionar emocions i promoure el benestar. El programa de Formació i Inserció Laboral ofereix capacitació i suport en la cerca de feina, establint aliances amb empreses per facilitar oportunitats laborals. A més, treballem en Sensibilització i Transformació Social a través de campanyes, xerrades i tallers per visibilitzar la realitat d’aquestes dones i contribuir a una societat més igualitària. El nostre objectiu és no només cobrir les seves necessitats immediates, sinó també proporcionar eines per un futur digne, lliure de violències i amb oportunitats d’inclusió.
Com s’acosten des d’El Lloc de la Dona a les dones que necessiten ajuda?
El contacte amb les dones es produeix de diverses maneres, sempre amb un enfocament de proximitat, respecte i confiança. Sabem que moltes d’elles es troben en situació de vulnerabilitat, on la por, l’estigma i la desconfiança poden dificultar que busquin ajuda. Per això, sortim al seu encontre a través del programa ‘De Portes Endins’, realitzant sortides a clubs i espais de prostitució per establir contacte, oferir informació i detectar vulnerabilitats. També és essencial el boca-orella, ja que moltes dones arriben a nosaltres per recomanació d’altres que ja hi han trobat suport, creant una xarxa de confiança molt important. A més, col·laborem amb altres entitats i institucions que ens deriven dones quan detecten necessitats específiques. En els darrers anys, hem reforçat la nostra presència en espais digitals, facilitant canals de contacte segurs i discrets perquè les dones puguin apropar-se a nosaltres de manera confidencial.
Quan es va crear El Lloc de la Dona i com ha evolucionat al llarg dels anys?
El Lloc de la Dona es va formalitzar el 1996, però les Germanes Oblates del Santíssim Redemptor portaven treballant amb dones en situació de prostitució i exclusió social des del 1898 a Barcelona. Des del 1984, es van centrar especialment en el barri del Raval, on van començar a recórrer les zones per oferir ajuda a les dones vulnerables. La creació formal de l’entitat va sorgir d’aquesta tasca prèvia i de la necessitat de crear un espai més organitzat i especialitzat. Inicialment, el focus era l’acollida i el suport bàsic, però amb el temps l’entitat ha ampliat els seus serveis, incloent inserció laboral, acompanyament psicològic, sensibilització i iniciatives com Dona Kolors i el cor Dona Gòspel, que s’han convertit en un referent en l’acompanyament de dones en situació de vulnerabilitat a la ciutat.
El lema per al Dia Internacional de la Dona és “Per a les dones i nenes en tota la seva diversitat: Drets, igualtat i empoderament”. A què ens crida?
El lema “Per a les dones i nenes en tota la seva diversitat: Drets, igualtat i empoderament” ens crida a reconèixer la diversitat entre dones i nenes i a garantir els drets fonamentals, la igualtat i l’empoderament en tots els àmbits. Ens recorda que cada dona i nena té una realitat única influenciada per factors com la identitat, la cultura o la classe social, i que la lluita per la igualtat ha de ser sensible a aquestes diferències. També ens crida a seguir treballant per l’empoderament de les dones, perquè puguin exercir els seus drets amb autonomia i tenir les mateixes oportunitats que els homes en educació, treball, salut, política, i més. Ens convida a crear condicions socials, culturals i polítiques igualitàries i respectuoses amb els drets humans.
Un cop passen pel Lloc de la Dona, com es plantegen el futur les dones en situació de prostitució i exclusió social? Què suposa l’entitat com a punt d’inflexió per a les seves vides?
El Lloc de la Dona és un punt d’inflexió per a moltes dones que els ofereix l’oportunitat de reprendre el control sobre el seu futur i afrontar dificultats com la vulnerabilitat, les desigualtats i les situacions d’abús o explotació. Les dones arriben en moments de necessitat, buscant ajuda per sortir de situacions de risc, i a l’entitat reben suport emocional, jurídic i social per explorar noves opcions i reconèixer els seus drets. Això pot portar a la reinserció laboral, l’accés a recursos de salut i educació, i el treball en la seva autoestima. Per a algunes, és una xarxa de seguretat per començar un camí cap a una vida lliure de l’estigma de la prostitució i cap a altres formes de treball dignes, creant vincles socials estables. El Lloc de la Dona ofereix recursos pràctics i l’esperança d’un futur millor, on les dones recuperen la seva autonomia i construeixen una vida més digna i empoderada.
Han creat el cor ‘Dona Gòspel’… Com va sorgir? Què suposa per a les dones que escullen formar-ne part?
El cor “Dona Gòspel” va sorgir el 2016, quan es va detectar que moltes dones nigerianes cantaven entre elles durant els descansos, i la música formava part essencial del seu dia a dia. Així, vam crear un espai per a elles on podien expressar-se a través del gòspel, una eina espiritual i cultural. Des de fa 8 anys, la direcció és la mateixa, i el projecte ha crescut amb l’objectiu de donar visibilitat a aquestes veus i fomentar l’autodeterminació i l’empoderament. Inicialment, les participants eren majoritàriament nigerianes, per a qui el gòspel connecta amb les seves arrels i la seva identitat. El cor també ha estat fonamental per a la cohesió social i ha permès la creació de vincles a través de concerts i col·laboracions amb altres entitats. Tot i les dificultats socials i personals de moltes participants, el cor ha estat un espai actiu on elles no només reben ajuda, sinó que també poden donar i oferir el seu do. Aquesta dinàmica és essencial perquè, sovint, elles ocupen un paper passiu en altres aspectes de la seva vida. El cor s’ha convertit en una veu per a elles, on poden expressar-se i veure el seu treball reconegut per la comunitat.