Els bisbes de les diòcesis catalanes, que es troben en visita ad limina a Roma, han participat en la celebració litúrgica del Dimecres de Cendra que cada any el Sant Pare celebra al barri de l’Aventino. Els bisbes s’han aplegat amb el papa Francesc a la basílica de Sant Anselm, on s’ha iniciat la statio i la processó penitencial fins a la basílica de Santa Sabina. Allà el papa Francesc ha celebrat l’Eucaristia i ha beneït i imposat la cendra als fidels.
El papa Francesc ha recordat que la conversió del cor és la característica del temps de gràcia quaresmal i que “la conversió no es redueix a formes exteriors o a propòsits vagues, sinó que implica i transforma tota l’existència a partir del centre de la persona, des de la consciència”.
Tercer dia de la visita ad limina
Al matí del Dimecres de Cendra, els bisbes catalans s’han traslladat a la basílica de Sant Bartomeu a l’Illa Tiberina, indret que el beat Joan Pau II va voler que mantingués una memòria permanent dels Testimonis de la Fe del Segle XX. (Imatges de la visita)
Els bisbes han estat rebuts pel rector de la basílica, el P. Angelo Romano, de la Comunitat de Sant’Egidio, que té cura d’aquest lloc. Amb una senzilla celebració de pregària, els bisbes han lliurat diverses relíquies dels màrtirs de la persecució religiosa dels anys trenta a la nostra terra, en concret del beat bisbe Manuel Borràs i companys, de Tarragona; del beat Mn. Josep Samsó, rector de Mataró, de l’arquebisbat de Barcelona; dels beats preveres màrtirs d’Urgell, Mn. Josep Tàpies i companys, i de les beates germanes Fradera, missioneres del Cor de Maria, filles de Riudarenes, bisbat de Girona.
L’autora de la Icona dels màrtirs del segle XX, que presideix l’altar major, ha explicat als bisbes la significació de la pintura.
Des de dilluns 3 de març els bisbes de les diòcesis amb seu a Catalunya estan duent a terme la visita ad limina apostolorum (als llindars dels apòstols sant Pere i sant Pau). Al llarg d’aquests dies mantindran reunions amb els responsables de diversos dicasteris de la Cúria Romana, i destaca la trobada amb el papa Francesc el divendres 7 de març.
Com ha manifestat l’arquebisbe Joan Enric Vives en una entrevista a Catalunya Cristiana, els bisbes catalans viuen la visita ad limina amb esperit de joia i comunió. “Aquests dies viurem la col·legialitat episcopal: els bisbes aportarem la nostra visió i els col·laboradors del Sant Pare ens oferiran la seva ajuda en el que ens convingui per millorar l’exercici del nostre ministeri”, ha manifestat el secretari general de la Conferència Episcopal Tarraconense.
Entre alguns dels temes concrets que es tractaran en la visita ad limina, l’arquebisbe Joan Enric Vives, bisbe d’Urgell i copríncep d’Andorra, ha revelat que “a nivell de diòcesis amb seu a Catalunya i des del Concili Provincial resta pendent l’estructura jurídica que la Santa Seu cregui més convenient per a la relació entre les dues Províncies eclesiàstiques de Barcelona i Tarragona, i que semblava que havia de ser la Regió Eclesiàstica Tarraconense”.