“Deconolitzar el món i la Vida” és el lema escollit per la Fundació Pere Casaldàliga per la campanya d’aquest any, durant la qual ha organitzat diversos actes a Catalunya per estendre el testimoni del bisbe català. L’acte central va tenir lloc aquest dissabte 17 de febrer a la casa de la Reconciliació de l’Hospitalet de Llobregat, i va comptar amb la participació del dominic José Fernandes Alves, un frare que, a més de conèixer profundament el tema, va conviure amb Casaldàliga durant més de 20 anys i va ser col·laborador seu. 

Fernandes Alves, especialista i militant en Drets Humans, va participar en aquest acte juntament amb l’associació Llegat Jaume Botey, per tractar el tema de la desconolització del món i la Vida. Com ha explicat en una entrevista al programa Sense distància de Ràdio Estel, tant ell com Casaldàliga van compartir durant molts anys la mateixa causa, al servei de l’Evangeli i de tots els indígenes que havien estat perseguits i havien perdut les seves terres: “Vivíem en una regió on hi ha molta esperança, tot i les morts injustes. Casaldàliga em va ensenyar que la convivència amb el poble i sobretot amb les víctimes, és el camí de l’Evangeli”, ha dit. 

En aquest context, el dominic també ha reconegut que l’acte d’aquest dissabte serveix per donar a conéixer l’Agenda Llatinoamericana, de la qual ell és el coordinador de l’edició brasilera. “Precisament a l’Agenda Llatinoamericana es parla molt de la deconolització, és el tema central, ja que estem en ple procés d’alliberació”, ha explicat Fernandes Alves al periodista Ignasi Miranda. Dins d’aquest procés de deconolització, el dominic ha remarcat la figura del papa Francesc, al qual defineix com “l’autèntic deconolitzador del món”. Com ha dit, el Pontífex l’any passat ja va demanar perdó pels excessos que hi va haver durant la conolització d’Amèrica del Sud, i va recordar que malauradament ara molts països continuen amb aquest procés de conolització a través de l’imperialisme.

Per aquest motiu, Fernandes Alves recorda que el més important és acollir totes les realitats, per molt diverses que siguin, ja que “tots els pobles i les religions han fet alguna contribució a la nostra història”, i anima a tots els van assistir a l’acte de la casa de la Reconciliació de l’Hospitalet de Llobregat a “estar disposats a acollir punts de vista i perspectives diferents”. 

L’àgora de l’Església a Catalunya només és possible si hi ets tu. Fes-te de la comunitat "Catalunya Cristiana"!