Càritas Diocesana de Tarragona constata que la vida de moltes persones del nostre entorn continua sent molt complicada i no té perspectives a curt termini. La recuperació econòmica general no arriba a tothom. Els indicadors de pobresa de diferents estudis així ho palesen: l’exclusió social no disminueix i la desigualtat social augmenta.

Com és habitual pels volts del Dia de la Caritat del Corpus, Càritas ha presentat la memòria anual corresponent a l’exercici de 2022, de la qual es desprèn que el conjunt de les 74 Càritas que formen Càritas Diocesana de Tarragona, el nombre d’atencions augmenta fins a un total de 8.339 llars ateses i 19.992 persones beneficiades durant l’any 2022, xifra que supera el repunt de 2020, en plena crisi sanitària. S’ha passat de  la pandèmia de la Covid-19 a la pandèmia de la inflació i les conseqüències derivades de la guerra d’Ucraïna.

Pel que fa a les xifres econòmiques, cal ressaltar que durant el 2022 Càritas Diocesana de Tarragona va invertir 2.479.897 euros en els seus programes, dels quals el 79% han anat destinats als projectes d’Acció Social. D’aquests, als que es destinen més recursos són en Necessitats bàsiques, un 45,7%; Sense llar i habitatge un 10%, i en formació i inserció laboral, un 28%. El 69% dels ingressos obtinguts prové de fonts privades i el 31% restant de fonts públiques.

El director de Càritas, Salvador Grané, s’ha referit a la reducció important de l’atur, “però sovint amb precarietat contractual, de manera que una de cada quatre persones viu en la incertesa vital, havent de destriar d’entre les despeses, sense que aquesta reducció garanteixi cobrir les necessitats més essencials”.

SALVADOR GRANÉ

“Una de cada quatre persones viu en la incertesa vital”

Ha quedat clar que els problemes per disposar un habitatge en condicions i una feina digna, que són dos dels pilars bàsics per construir una vida sòlida i segura amb autonomia personal, són les principals mancances que aboquen moltes persones a la pobresa i l’exclusió social. En aquest sentit, Grané ha reclamat “polítiques públiques per part de les administracions que hi posin solució”.

La bretxa digital “un regal de la pandèmia”, ha assenyalat la coordinadora de Càritas, Maria Teresa Jordán, constitueix una dificultat més per accedir en la tramitació davant les administracions que “damunt, mantenen les cites prèvies que dissortadament esdevenen inaccessibles per als més vulnerables”. Fer aquest acompanyament ha esdevingut una altra de les escomeses de Càritas.

MARIA TERESA JORDÁN

“Les cites prèvies dissortadament esdevenen inaccessibles per als més vulnerables”

El vicari episcopal de la Caritat, Lluís Simón, en representació de l’arquebisbe Joan Planellas ha posat èmfasi en la labor de Càritas i els seus voluntaris, assenyalant que “la trobada entre les persones que proporciona Càritas és l’única que fa néixer l’esperança davant situacions colpidores i personats que aboquen al desànim”.

L’àgora de l’Església a Catalunya només és possible si hi ets tu. Fes-te de la comunitat "Catalunya Cristiana"!