La parròquia de Sant Julià de Lòria (Principat d’Andorra) ha celebrat amb més joia que mai el tradicional Aplec de la Mare de Déu de Canòlich, patrona de la parròquia, el 27 de maig. La celebració s’emmarca enguany en els 800 anys de la troballa, per part d’un humil pastor de Bixessarri alertat per un ocell de colors, de la imatge tan estimada de la Mare de Déu de Canòlich.

Benedicció de la imatge que es regalarà al papa Francesc

En el marc de la celebració, s’ha beneït la imatge de la Mare de Déu de Canòlich que es regalarà al papa Francesc el dimecres 31 de maig, quan una delegació de lauredians i andorrans seran rebuts pel papa Francesc: “El Papa ens ha fet dos regals, el primer declarar una setmana jubilar del 20 al 28 de maig, i el segon ha estat l’audiència privada que tindrem el dimecres 31 de maig a seixanta representants de Sant Julià de Lòria i d’Andorra. Anirem a portar una talla policromada de fusta de la Mare de Déu de Canòlich al Sant Pare”, ha manifestat Mn. Pepe Chisvert, rector de Sant Julià de Lòria.

Un gran nombre de feligresos i devots de la Mare de Déu de Canòlich han peregrinat a peu fins al santuari -situat a 1.635 m. d’altitud, als vessants de llevant de la serra Plana- per mostrar la seva devoció i estimació a la Mare de Déu. Famílies senceres, amb infants, adolescents i joves, han pujat a venerar la sagrada imatge de la Mare de Déu i a demanar la seva protecció.

La culminació de la celebració ha tingut lloc a les 12h en l’envelat exterior del santuari, per facilitar la participació dels nombrosos pelegrins, amb l’Eucaristia presidida per l’arquebisbe d’Urgell i copríncep d’Andorra, Mons. Joan-Enric Vives, i concelebrada per Mn. Pepe Chisvert, rector de Sant Julià i pels altres sacerdots del Principat d’Andorra.

A l’Eucaristia hi han assistit una gran quantitat de fidels que han omplert la carpa i esplanada del santuari, encapçalats per les autoritats, el cap de Govern d’Andorra, Xavier Espot; el síndic general, Carles Enseñat; alguns ministres com el ministre de Relacions Institucionals i Educació, Ladislau Baró; la Ministra de Salut, Helena Mas; la Ministra d’Afers Exteriors, Imma Tor, juntament amb els cònsols de la parròquia de Sant Julià, Josep Majoral i Mònica Codina així com consellers generals, els secretaris d’Estat lauredians, i l’ambaixador d’Andorra davant la Santa Seu, i molts pelegrins i devots de la Mare de Déu de Canòlich.

«Verge de Canòlich, 800 anys agermanant»


Amb motiu del vuitè centenari de la troballa de la Mare de Déu, Mons. Vives ha expressat la seva voluntat que “aquests 800 anys siguin per a tots els creients en Crist un veritable moment de gràcia, en què la fe de Maria ens precedeixi i acompanyi com a far lluminós i com a model de plenitud i de maduresa cristiana, a qui mirar amb confiança i de la qual poder prendre l’entusiasme i l’alegria, per viure amb un compromís cada vegada més gran i amb major coherència la nostra vocació de fills de Déu, germans en Crist, membres vius del seu Cos que és l’Església i dòcils a l’Esperit Sant.”

Al llarg del mes de maig s’han dut a terme diverses activitats entorn d’aquesta commemoració, amb el lema «Verge de Canòlich, 800 anys agermanant», i que culminarà amb l’estrena del curtmetratge Tirites el proper 1 de juny als cinemes Illa Carlemany (Principat d’Andorra). Un relat que explora la relació entre tres generacions sota l’ombra de la llegenda de la troballa de la talla de la Mare de Déu de Canòlich.

ARQUEBISBE JOAN ENRIC VIVES

“Que aquests 800 anys siguin per a tots els creients en Crist un veritable moment de gràcia, en què la fe de Maria ens precedeixi i acompanyi com a far lluminós i com a model de plenitud i de maduresa cristiana”

Entre les iniciatives organitzades per commemorar l’efemèride, també cal destacar l’edició del llibre Petita història de Canòlich, amb il·lustracions de Pilarín Bayés i textos de Jordi Pasques, el repartiment d’unes 1.000 banderoles commemoratives perquè els veïns engalanessin les façanes i balcons, la confecció d’una litografia de l’artista Sergi Mas i de l’Auca de Canòlich reeditada en color o la benedicció d’una representació de la Mare de Déu de Canòlich, realitzada per l’artista portuguesa Margarida Cepeda o la recepció d’ una talla de la Mare de Déu dels anys 40 del segle XX, que ha estat donada per la seva adoració a l’església parroquial per la família Marfany de Sant Julià, que l’ha custodiat en els darrers anys.

L’àgora de l’Església a Catalunya només és possible si hi ets tu. Fes-te de la comunitat "Catalunya Cristiana"!