Acte acadèmic sobre l'exhortació "Evangelii gaudium"

L’Aula Magna de la Facultat de Teologia de Catalunya s’ha omplert de persones per assistir a un acte acadèmic sobre l’exhortació pastoral del papa Francesc Evangelii gaudium. L’acte s’ha fet aquest dimecres i ha estat presidit pel bisbe auxiliar emèrit de Barcelona, Pere Tena. Els ponents han anat desgranant i aprofundint sobre els diversos capítols d’aquest document amb “caràcter pastoral i valor magisteral“, tal com ha dit Salvador Pié, professor emèrit de la Facultat de Teologia de Catalunya.

En la seva intervenció, titulada La transformació missionera de l’Església, Salvador Pié ha destacat que l’exhortació El goig de l’Evangeli és “el programa pastoral del papat“. “Mai en el to i el contingut un Papa havia escrit el que està escrit en aquest text“, ha afegit. Segons ha recordat Pié, l’exhortació és una invitació a una “impostergable renovació eclesial”, a una “transformació missionera des del cor”, a un “anar al nucli de la fe”.

Jaume Aymar, degà de la Facultat de Filosofia de Catalunya (Universitat Ramon Llull) i director de Catalunya Cristiana i Ràdio Estel, ha analitzat les claus de “la crisi del compromís comunitari”. Ha fet referència a totes les expressions d’alerta que ofereix el papa Francesc, quan parla de “la cultura del descart“, del perill de “considerar l’ésser humà com un bé de consum“. En aquest sentit, també s’ha referit al pensament líquid que perjudica l’Església i la societat, i que acaba repercutint en una crisi del compromís comunitari. “Cadascú tenim la nostra veritat”, ha dit el degà de la Facultat de Filosofia.

Joan Planellas, vicedegà de la Facultat de Teologia de Catalunya, s’ha centrat en l’anunci de l’Evangeli que fa l’exhortació. “La paraula clau és diàleg“, ha dit Mn. Planellas. Apareix 51 vegades al text. D’altra banda, ha tingut una especial rellevància el tractament de l’homilia. “Cap Papa havia dedicat tant a tractar el tema de l’homilia“, ha dit Planellas.

El tema de la dimensió social de l’evangelització ha anat a càrrec de Xavier Morlans, professor de la Facultat de Teologia de Catalunya. Ha convidat els presents a descobrir “una perla” en l’exhortació, això és, quatre criteris per a la recerca del bé comú i pau social. El primer criteri és que “el temps és superior a l’espai”. El segon, que “la unitat preval sobre el conflicte”. El tercer, que “la realitat és més que la idea”. I el quart és que “el tot és més que la part”.

El responsable de fer la conclusió ha estat Armand Puig, degà de la Facultat de Teologia de Catalunya, que ha traçat l’esquema cristològic que trobem en l’exhortació. Un itinerari cristològic amb quatre motivacions: amor, cristianisme de poble, resurrecció i pregària d’intercessió. Al final una pregunta i una invitació: Com cadascú volem i podem ser missioners?

L’àgora de l’Església a Catalunya només és possible si hi ets tu. Fes-te de la comunitat "Catalunya Cristiana"!