L’arquebisbe de Barcelona, Joan Josep Omella, ha presidit aquest diumenge, a la catedral de l’arxidiòcesi, una celebració de l’Eucaristia per commemorar els 2.000 números de Catalunya Cristiana. Ha estat una Missa d’acció de gràcies molt viscuda, amb reconeixements, agraïments i paraules d’encoratjament als artífexs d’aquests més de 38 anys d’història que té el setmanari. En la salutació inicial, el director de la publicació , Jaume Aymar, s’ha adreçat a tots els presents, com també als qui seguien l’ofici per Ràdio Estel, per assegurar que “són un gran estímul”, perquè tots “fan visible que Catalunya Cristiana és, per damunt de tot, l’actualització setmanal d’una iniciativa eclesial que van tenir, el 1979, Joan Evangelista Jarque i Francesc Malgosa”. A més dels agraïments a tots els qui fan possible la publicació, Aymar ha recordat l’agraïment personal que va fer divendres passat al Papa, a la Casa de Santa Marta del Vaticà, per la salutació que va dedicar a la revista i que es va publicar en una edició extraordinària que el mateix director va lliurar físicament al pontífex.
En l’homilia, el cardenal Omella ha destacat que, “com diu l’evangeli referint-se a Jesús a Galilea, on va iniciar la seva obra de manera senzilla, també Catalunya Cristiana començava el seu camí ara fa gairebé 39 anys, de la mà dels preveres Joan Jarque i Francesc Malgosa, amb senzillesa i amb pocs recursos, ja que no trobaven ajuda per enlloc, però van continuar”. En aquesta línia, ha afegit que l’Eucaristia servia “per agrair tot el bé que ha fet Catalunya Cristiana en els cors, a la nostra terra i a tot arreu”. L’arquebisbe de Barcelona igualment ha fet seva la felicitació del Sant Pare, reflectida en el mateix número 2.000 del setmanari, i ha aprofitat el moment per mostrar, per primera vegada públicament, el document oficial en paper, amb la signatura de Francesc i la capçalera oficial de la Santa Seu. Al final de la predicació, l’ha lliurat personalment a Jaume Aymar al mateix altar.
Joan Josep Omella, en un altre moment, ha expressat el seu desig “que la crítica constructiva i el treball per la comunió serveixin per transmetre la bona notícia de Jesús, que és l’evangeli, no pas per fe mal als altres”. I referint-se a la profecia que descriu aquest mateix diumenge la lectura del Deuteronomi, el cardenal ha assegurat que “el periodista, com també el predicador, és com un profeta que intenta transmetre allò que Déu vol, cosa que exigeix molta humilitat, discerniment, pregària i respecte pels altres”. A més, ha demanat que els comunicadors “puguin ser sempre fidels a la Paraula del Senyor i al seu missatge, així com aprendre a ser apòstols de reconciliació, pau, concòrdia, esperança i confiança, no pas de divisió i discòrdia”. L’arquebisbe de Barcelona ha conclòs aquesta reflexió dient que “no es pot oblidar la missió de formar i informar”.
Ja en la part final de l’homilia, el cardenal Omella ha presentat un “decàleg del periodista cristià”, amb punts com ara “no oblidar que la gran notícia de tots els temps és que Déu ens estima, s’ha fet home i comparteix la nostra vida” o que tots estem cridats a “comunicar un nou humanisme, en què la persona humana va primer, i a donar raó a l’esperança mitjançant la crònica blanca”, les notícies positives. Finalment Omella ha fet una crida a “sortir de qualsevol desinformació, incloent-hi quan la informació religiosa només té interès en funció de la interpretació política, i centrar-nos en allò que és fonamental”. I ha acabat compartint un desig com a síntesi en forma de pregària: “Que Déu ens ajudi, a tots els qui treballem en aquest món complicat que és la informació i la formació, des de Catalunya Cristiana, Ràdio Estel, des dels mitjans de comunicació de les nostres diòcesis, des de la predicació i la catequesi i des de la família, perquè tots formeu part d’aquesta Catalunya Cristiana que desitja informar i formar el nostre poble, per obrir el cor de tots a l’esperança”.
Molta participació
La Missa pels 2.000 números de Catalunya Cristiana ha tingut com a concelebrants principals l’arquebisbe de Tarragona, Jaume Pujol, el bisbe de Sant Feliu de Llobregat, Agustí Cortés, els auxiliars de Barcelona, Sergi Gordo i Antoni Vadell, l’abat de Montserrat, Josep Maria Soler, i el bisbe guatemalenc Pablo Vizcaíno, de visita aquests dies a casa nostra. I entre els altres concelebrants, hi van ser també el vicari general del Bisbat de Sant Feliu, Josep Maria Domingo, el secretari general i canceller del Bisbat de Terrassa, Carles Cahuana, el delegat episcopal de Càritas Diocesana de Barcelona i rector de Sant Vicenç de Sarrià, Salvador Bacardit, el rector de la Parròquia de Santa Maria de Calella, Cinto Busquet, i el fundador i primer director de Catalunya Cristiana, Joan Evangelista Jarque, a més del mateix director actual, Jaume Aymar. La celebració va comptar amb la participació, a l’ofertori i a la comunió, del grup Worship.Cat, format per joves de diverses diòcesis catalanes. A més, Eulàlia Fantova (del Cor de Cambra Francesc Valls) va dirigir la resta dels cants per al poble i Josep Maria Escalona els va acompanyar amb l’orgue.
Finalment destaquem que, en el marc de la transmissió que fa fer Ràdio Estel, el bisbe Agustí Cortés, el fundador de la publicació, Joan Jarque, i el vicerector de la Universitat Ramon Llull, Carlo Maria Gallucci, van sumar-se a la commemoració amb paraules de felicitació des dels mateixos micròfons i en directe. “El maridatge de Catalunya Cristiana amb Ràdio Estel ha estat excel·lent, perquè els dos mitjans guanyen molt l’un amb l’altre“, ha assegurat. Tots ells s’han sumat a una celebració en què igualment han estat presents els treballadors dels nostres mitjans, els membres del Patronat i altres personalitats vinculades a obres de l’Església, com també religiosos, religioses, laics i laiques.