Avui dijous 1 de juny, a les 18.30, s’inaugura l’exposició Quan la gent s’ajuda. Confraries gremials de Barcelona al Museu Diocesà de Barcelona. “El seu objectiu fonamental és presentar els gremis com unes entitats vives, des dels inicis, a l’edat mitjana, fins a l’actualitat, i donar a conèixer els seus moments d’esplendor i de crisi, així com les seves característiques internes i la seva relació amb la ciutat”, explica l’historiador de l’art Albert Domènech i Alberdi, comissari de la mostra.

Organitzada pel mateix museu, l’Església arxidiocesana de Barcelona i la catedral de Barcelona, aquesta didàctica exposició es pot visitar fins al proper 10 de setembre. Està estructurada en cinc àmbits temàtics. “Les persones tendim a agrupar-nos per gustos, interessos i també per necessitats, que poden ser originades per infinitat de variables. Algunes d’aquestes es generen a partir del desenvolupament i l’exercici dels oficis”, comenta Domènech.

La mostra evoca l’estela que les confraries gremials han deixat en diversos indrets de la ciutat de Barcelona

“Aquesta exposició —constata— és una mirada retrospectiva a la importància que van tenir les confraries gremials a Barcelona des de diversos vessants, com ara el devocional, l’organitzatiu i de poder, el professional… Evoca també l’estela que han deixat en diversos indrets de la ciutat, on podem copsar encara la seva presència, avui ja molt migrada.”

I afegeix: “La mostra pretén també donar claus d’interpretació per al present. La societat del segle XXI continua generant desigualtat i vulnerabilitat, i per això la gent continua organitzant-se a partir de la solidaritat “horitzontal” i l’ajuda mútua.”

El comissari defineix el gremi com “la reunió de persones del mateix ofici o professió” i la confraria com aquella “associació de persones amb una intencionalitat religiosa”. “La combinació de totes dues constitueix les confraries gremials, el nexe d’unió de les quals és una devoció al patró del gremi.” Cada gremi tenia la seva capella.

Domènech subratlla que “la majoria dels gremis han desaparegut perquè, amb el pas del temps, els oficis es van perdent. Avui dia encara tenim el gremi de fusters, forners, sabaters, revenedors, estorers… De nova creació, podem esmentar-ne Las Kellys, el col·lectiu de cambreres de pis, o fins i tot els manters, persones que tenen les mateixes necessitats i problemes i s’han d’ajudar entre ells per sobreviure”.

A l’exposició es poden contemplar una vintena de peces, essencialment documents i peces d’orfebreria. També hi ha la possibilitat de veure la Mulassa vella de Barcelona, que va formar part de la imatgeria festiva de la Ciutat Comtal i que es conserva dins de l’església del Pi, uns fulls de rengle —diversió infantil molt popular a l’època— sobre la processó de Corpus (1807) i un mapa amb les diverses capelles distribuïdes per la Barcelona medieval.

L’àgora de l’Església a Catalunya només és possible si hi ets tu. Fes-te de la comunitat "Catalunya Cristiana"!