L’accés a medicaments essencials no està garantit al Senegal. És un problema que afecta gran part d’Àfrica i que s’ha vista agreujat amb la pandèmia del Covid. Això ha provocat un augment de la desigualtat en l’accés a medicaments de qualitat.

Segons l’Organització  Mundial de la Salut, gairebé la meitat de la població d’Àfrica no té accés regular fins i tot als medicaments més essencials.

Per això, l’Hospital Sant Joan de Déu de Thiès (Senegal) es compromet en el projecte Construint plegats una farmàcia al Senegal, una iniciativa de col·laboració entre Juan Ciudad ONGD (que pertany a Sant Joan de Déu) LASEMI Cooperación (Sociedad Española del Medicamento Individualizado) i la Fundación Hefame per combatre la manca de medicaments essencials i segurs.

Signatura del conveni entre les tres entitats.

Segons el director de Juan Ciudad ONGD, Gonzalo Sales, el projecte incideix en dos aspectes clau per millorar la salut de la població a mig i llarg termini, “la formació de futurs professionals del sector farmacèutic i l’adequació d’instal·lacions per impulsar la producció de medicaments de qualitat”.

Això ho ha possibilitat el treball conjunt entre el personal local de l’hospital i la col·laboració de voluntaris de LASEMI Cooperación, que va començar el febrer d’aquest any, en coordinació amb l’equip de Juan Ciudad ONGD.

Les accions que es desenvolupen en aquest primer any són tres: la implantació de la Guia Farmacoterapèutica d’Hospital SJD de Thiès per ajudar  la gestió integral de la farmàcia; la creació d’un laboratori de formulació magistral provisional per cobrir les llacunes terapèutiques de l’hospital, i la formació del personal local de l’actual servei de farmàcia, amb la possibilitat de fer estades a centres sanitaris de l’Estat espanyol.

LASEMI Cooperación aporta periòdicament dos voluntaris que viatgen des d’Espanya, amb presència contínua a l’hospital del Senegal.

Aquestes accions formen part d’una primera fase d’avaluació de necessitats sobre el terreny. S’ha detectat la urgència d’enfortiment dels serveis sanitaris i farmacèutics de l’hospital, on s’atén la població vulnerable de la regió de Thiès.

“El projecte beneficiarà centenars de famílies que viuen a la ciutat i als poblats del voltant, a més dels joves, especialment dones, que es vulguin formar en el sector farmacèutic”

Els fons per fer aquesta intervenció seran aportats per la Fundación Hefame. Com explica el seu director, Enrique Ayuso, “la cooperativa durà a terme les accions necessàries per obtenir fons i finançar el projecte, el cost del qual puja a 25.000 euros”.

En aquests moments es continua treballant per acabar de concretar els detalls del projecte final, que s’executarà des de finals del 2022 al 2024. Aquesta intervenció està en línia amb l’estratègia de la Unió Africana, que vol reduir la dependència internacional dels productes mèdics i sanitaris, i combatre el tràfic de medicaments falsos.

Actualment l’Orde Hospitalari disposa de tres centres sociosanitaris al Senegal: l’Hospital de Sant Joan de Déu i un centre de salut mental a Thiès, i un altre centre de salut mental a Fatick.

Juan Ciudad ONDG hi col·labora a través de projectes de cooperació, el servei de suport logístic, el voluntariat i la sensibilització per al desenvolupament. En el cas del projecte de la farmàcia, la coordinadora de projectes de l’ONG, Ana Meyer, considera que “la col·laboració entre entitats del tercer sector amb el sector privat enriqueixen el propòsit compartit a favor dels més vulnerables, en consonància amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible i l’Agenda 2030”.

L’àgora de l’Església a Catalunya només és possible si hi ets tu. Fes-te de la comunitat "Catalunya Cristiana"!