“Portem molt de temps sentint que no hem tingut prou en compte els adolescents. Ara volem que sigueu el centre de les nostres accions. El canvi és a les vostres mans, només heu de reflexionar-hi i actuar.” Aquestes paraules d’Anna Grau, presidenta del Moviment de Centres d’Esplais Cristians Catalans (MCECC) de la Fundació Pere Tarrés, resumeixen l’objectiu de la TrocaJove, la trobada anual de joves dels esplais de la federació, que es va celebrar el cap de setmana de l’11 i 12 de març a Lleida amb les xifres de participació més multitudinàries des de la pandèmia: més de 1.200 nois i noies d’una setantena de centres d’esplai cristians d’arreu de Catalunya i de les Illes Balears es van aplegar a la Seu Vella.

La trobada va aprofundir en la necessitat de millorar la societat i el planeta des del lleure educatiu, i en concret, va tenir com a eix central el canvi climàtic i l’assoliment dels Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS). Hi va reflexionar a través de diverses dinàmiques participatives, conferències, tallers i debats que es van celebrar a diferents espais de Lleida, com l’Escola FEDAC Lleida, el Col·legi Episcopal de Lleida, el Col·legi Maristes Montserrat, el Col·legi Santa Anna o la Universitat de Lleida.

Els ODS, la pau i la justícia social també van ser els protagonistes dels diversos moments d’interioritat i espiritualitat de la TrocaJove, com l’anomenat “moment celebratiu”, que va tenir lloc el dissabte a la tarda i que va reunir tots els assistents al pavelló de l’Escola Episcopal de Lleida. Aquesta trobada de reflexió i interioritat es va desenvolupar en tres moments diferents que van dibuixar un recorregut des de la foscor fins a l’esperança i, finalment, la pau a través de cants, la intervenció de tres testimonis, la lectura de l’Evangeli i una dinàmica en grup sobre l’hospitalitat i l’acollida en un context de guerra i violència que va acabar amb el cant del parenostre i la lectura de pregàries.

El diumenge al matí força joves també van participar en l’Eucaristia a la parròquia de Sant Ignasi de Loiola, celebrada per Roger Torres, jesuïta de la comunitat de Lleida i consiliari del MCECC, que va posar èmfasi en la cerca de sentit i en el desig profund de les persones per orientar les nostres accions.

La TrocaJove va animar els joves a convertir-se en agents de canvi per crear una societat millor

Els diferents moments de la TrocaJove es van estructurar al voltant d’un eix temàtic, que va imaginar un escenari post-apocalíptic en què els participants van haver de repoblar un planeta arrasat pel canvi climàtic. Aquesta al·legoria va ser l’excusa per plantejar la necessitat d’empoderar els joves per convertir-los en agents de canvi que capgirin el futur i creïn una societat millor.

Un tema que va centrar també les diferents intervencions institucionals que van tenir lloc durant l’acte inaugural de la trobada. Anna Grau, per exemple, va recordar la feina de transmissió de valors que fan cada cap de setmana els monitors i monitores dels esplais amb l’objectiu d’acompanyar els infants i joves que hi participen, per “ajudar-los a créixer i ser millors persones”. També va instar els nois i noies a ser motor de transformació: “Heu de decidir el model de societat en què voleu viure, heu de reflexionar i fer-nos reflexionar perquè nosaltres actuem al vostre costat.” I va concloure amb un agraïment tant als equips de monitors com als joves i adolescents “per no perdre la il·lusió, per capgirar el futur i fer d’aquest un món millor”.

Per la seva banda, l’alcalde de Lleida, Miquel Pueyo, va remarcar la “satisfacció de la ciutat d’acollir la trobada: “Feu molt de goig. És una gran satisfacció tenir-vos aquí. El vostre full de ruta s’assembla al de l’Ajuntament de Lleida; treballem en una línia semblant. Hem de treballar amb la màxima generositat, amb l’esforç positiu en què tot té sentit.”

El bisbe de Lleida, Salvador Giménez, va desitjar als centenars de joves congregats a la Seu Vella “que la comunitat cristiana catòlica de Lleida us aculli molt bé” i, en la línia de demanar als joves que facin el possible per construir un món millor, va destacar la importància de la “dimensió profunda” que tenim totes les persones: “Els cristians volem contribuir sempre a que la societat millori.”

Finalment, la secretària d’Infància, Adolescència i Joventut de la Generalitat de Catalunya, Núria Valls, va destacar la importància bàsica de l’educació en el lleure per a infants i joves i va explicar que des del Govern “s’està treballant perquè l’esplai pugui arribar a tots els infants. És una vivència que volem que arribi a més persones, i us necessitem per fer-ho possible”.

L’àgora de l’Església a Catalunya només és possible si hi ets tu. Fes-te de la comunitat "Catalunya Cristiana"!