Cada convocatòria d’eleccions és per a Càritas una nova oportunitat per fer arribar als partits polítics, sindicats, patronals, administracions públiques i entitats i agents socials la seva diagnosi social i apuntar les possibles solucions a les diferents problemàtiques socials en les quals Càritas intervé.

Per això, davant les eleccions municipals del 28 de maig, Càritas Catalunya ha donat a conèixer el seu document Propostes polítiques de Càritas Catalunya davant les eleccions municipals de 2023.

Les dades d’exclusió social a casa nostra (29,1%) i d’exclusió social severa (15,5%), d’acord amb l’últim informe Foessa, obliguen, segons Càritas, a un desplegament de polítiques públiques que posin al centre els col·lectius més vulnerables, i que lluitin contra les causes generadores de desigualtat i d’exclusió social. “Calen reformes estructurals”, afirma Càritas en el document.

Habitatge, ingressos, cures, feina, bretxa digital i alimentació

Per tant, cal una aposta més decidida per polítiques públiques en habitatge i garantia d’ingressos per tal de lluitar contra l’augment de la desigualtat i de l’exclusió social, així com el desenvolupament d’un pla integral de les cures.

Això s’ha de traduir en polítiques centrades a facilitar l’accés i el manteniment d’un habitatge digne; millorar la cobertura i la quantia de les prestacions de rendes mínimes, com la renda garantida de ciutadania; i el desenvolupament d’un pla integral de les cures.

Una altra reforma estructural urgent té a veure amb l’àmbit laboral, en el sentit de reduir la precarietat i augmentar la inclusió. Calen, segons Càritas Catalunya, polítiques actives d’ocupació focalitzades en els col·lectius més vulnerables i facilitar l’accés al mercat laboral de les persones migrades amb plenes garanties.

La tercera reforma estructural té a veure amb la necessitat de reduir la bretxa digital com a factor d’exclusió de primer ordre.

En quart lloc, promoure les relacions socials, els espais de participació i el benestar emocional perquè és clau el paper de la comunitat com a element de cohesió social i de protecció entre les persones.

I pel que fa a l’alimentació, s’insta a vetllar per la cobertura del dret a l’alimentació de les persones vulnerables que són ateses actualment al municipi, fent les gestions oportunes a escala supramunicipal, i activar les partides pressupostàries municipals que siguin necessàries.

El document ha estat elaborat pel Grup de Treball d’Anàlisi Social amb les aportacions de les comissions i grups de treball de l’àmbit social de Càritas Catalunya: Comissions d’Acollida, Acompanyament i Cobertura de les Necessitats Bàsiques; Migracions, Sociolaboral i Empreses d’Iniciativa Social; i els Grups de Treball d’Anàlisi Social i Habitatge.

L’àgora de l’Església a Catalunya només és possible si hi ets tu. Fes-te de la comunitat "Catalunya Cristiana"!