Projecte de documental sobre la cultura catalana i l’ensenyament de la religió a l’escola

Ja fa uns quants anys Salvador Alsius va publicar el llibre Hem perdut l’oremus. Petita Enciclopèdia de la Cultura Catòlica. El mític periodista va voler oferir un «instrument útil» per omplir el buit cultural que en temes religiosos tenen avui tantes persones, sobretot els joves. Tot i les bones intencions, el buit cultural és cada vegada més gran. Ho constaten dia rere dia els professors a les aules. Hi ha un dèficit molt gran en el coneixement religiós i això repercuteix negativament a l’hora de comprendre la nostra cultura. Amb l’objectiu de clarificar conceptes i abordar en profunditat les principals preguntes sobre l’ensenyament de la religió a l’escola, Ignasi Díaz Ventura ha impulsat l’elaboració d’un documental que pren el relleu del desafiament que va engegar ara fa més de 15 anys el mestre Alsius. Es titula Hem perdut l’oremus?

El projecte audiovisual, que es va iniciar fa un any i mig, ha estat encomanat a Bastian Films, productora premiada amb un premi Goya (2012) pel curtmetratge El Barco Pirata, i a l’empresa BtCom, amb molta experiència en creacions audiovisuals per a institucions educatives. El repte ara és aconseguir finançament per acabar l’audiovisual. A través de la plataforma de micromecenatge Verkami tothom que ho desitgi por col·laborar-hi. «El nostre objectiu —explica Díaz Ventura— és presentar el documental a l’octubre de 2015, coincidint amb el 50è aniversari de la Gravissimum Educationis del Concili Vaticà II i amb el 30è aniversari del documental Arrels cristianes de Catalunya.» L’impulsor del projecte creu que aquest documental és avui molt oportú, gairebé una necessitat: «Hi ha una gran confusió respecte a la naturalesa i el fonament de l’ensenyament de la religió a l’escola.»

Més que no pas donar respostes, el documental Hem perdut l’oremus? vol crear un espai de reflexió i afavorir el debat seriós i sense estridències sobre un tema que últimament ha generat molta polèmica, i sovint absurda. Hi ha hagut una gran tasca de documentació per elaborar el guió amb l’objectiu d’anar al fons de la qüestió. Els entrevistats que apareixen són molt diversos: des d’autoritats eclesiàstiques i acadèmiques, com ara l’arquebisbe Jaume Pujol, l’abat Josep M. Soler o el filòsof Francesc Torralba, fins a un pastisser. «Fins i tot els pastissers parlen de religió! —explica Ignasi Díaz Ventura— El tortell de reis, els bunyols de quaresma, la mona de pasqua… són alguns exemples.»

Vols col·laborar amb aquest projecte? Clica aquí.

L’àgora de l’Església a Catalunya només és possible si hi ets tu. Fes-te de la comunitat "Catalunya Cristiana"!