Creixen els atacs contra els cristians a Israel


Un grup d’ultraortodoxos jueus escupen a unes monges a la Ciutat Antiga de Jerusalem. Uns metres més enllà, en plena Via Dolorosa, un altre jueu religiós llança una escopinada a un pelegrí que camina amb una creu a l’esquena. Són escenes de fa pocs dies, que comencen a ser habituals a Israel. Les diverses confessions cristianes han alertat que els casos de violència, amenaces i vandalisme per part de jueus extremistes contra els fidels i llocs de culte cristians no han deixat de créixer en els darrers mesos. Des del passat mes de gener s’han detectat almenys set atacs greus. Un més que en tot l’any 2022, segons el Jerusalem Inter-Church Centre.

«La freqüència d’aquests atacs i agressions s’han convertit en quelcom nou», ha dit el patriarca llatí de Jerusalem, Pierbattista Pizzaballa, en una entrevista de l’agència Associated Press. L’arquebisbe ha assegurat que el nou govern del primer ministre Benjamin Netanyahu, que inclou partits d’extrema dreta i ultra religiosos, ha complicat la vida als cristians locals, de majoria àrab, i també ha legitimat i envalentit els jueus extremistes. «Aquesta gent se sent protegida i veu que l’ambient cultural i polític ara pot justificar, o tolerar, accions contra els cristians», ha reblat el prelat. «No és casualitat que la legitimació de la discriminació i la violència en l’opinió pública i en l’actual entorn polític israelià es tradueixi també en actes d’odi i violència contra la comunitat cristiana», ha dit també el custodi de Terra Santa, Francesco Patton.

Entre els casos més notoris d’aquest 2023 destaquen la destrucció de tombes cristianes al cementiri anglicà, a principis d’any, o la vandalització del convent armeni uns dies després, quan grups de joves jueus van escriure «Mort als cristians» als murs de l’edifici. També va causar enrenou l’atac per part d’un grup de nacionalistes israelians a un restaurant cristià armeni de la Ciutat Antiga; la destrucció d’una estàtua de Jesucrist a la capella de la Flagel·lació, per part d’un turista jueu nord-americà; o l’agressió a un clergue grec a l’església de la Tomba de Maria, pocs dies abans de la Setmana Santa. «Aquesta escalada portarà cada cop més violència i crearà una situació que serà molt difícil de corregir», ha dit, al respecte, Pizzaballa. «Ens sentim horroritzats i ferits arran del gran nombre d’incidents de violència i odi que han tingut lloc recentment contra la comunitat catòlica a Israel», ha afegit Patton.

Arran dels atacs, les diverses Esglésies i comunitats cristianes han demanat al govern israelià que s’afanyi a protegir els cristians de Terra Santa i que persegueixi qualsevol acte d’odi religiós. «Esperem i exigim que el govern israelià i les agències d’aplicació de la llei actuïn amb decisió per garantir la seguretat de totes les comunitats, per garantir la protecció de les minories religioses i per erradicar el fanatisme religiós», ha demanat el custodi de Terra Santa, en un comunicat ratificat per l’Assemblea d’Ordinaris Catòlics de Terra Santa, l’ens que agrupa totes les denominacions catòliques del territori. «Jerusalem ha de seguir sent la pàtria dels creients de totes les religions i no ostatge de grups radicals», deia també un altre comunicat d’aquesta institució.

El govern nega cap discriminació

En el panorama internacional, Benjamin Netanyahu s’ha presentat sempre com un garant de la seguretat dels cristians al Pròxim Orient. «Només hi ha un lloc on la comunitat cristiana estigui creixent, florint i prosperant. I aquest és l’estat d’Israel», deia Netanyahu el desembre del 2018, en una reunió amb cristians sionistes a Rio de Janeiro. Tanmateix, des que va assolir de nou el poder a finals del 2022, el primer ministre no ha badat boca davant l’increment dels incidents que afecten els cristians. A preguntes dels periodistes, la directora del departament de religions del Ministeri d’Exteriors d’Israel, Tania Berg-Rafaeli, s’ha limitat a dir que «el compromís d’Israel amb la llibertat de religió sempre ha estat important». I, en resposta a l’atac a la Tomba de Maria, ha afirmat que «aquests atacs no són representatius de la societat israeliana».

Però les minses paraules del govern no han convençut la comunitat cristiana, que veu intencionalitat en la seva manca d’actuació i en les decisions que pren. El patriarcat grec ha criticat la decisió de la policia israeliana de limitar el nombre d’assistents a la celebració del Foc Sagrat, en ocasió de la seva Pasqua. Han assegurat que els arguments de seguretat adduïts per forçar una reducció en el nombre de fidels al Sant Sepulcre no són més que una excusa per coartar la llibertat de culte. Les Esglésies també veuen amb preocupació la intenció del govern de convertir el Mont de les Oliveres en un Parc Nacional, cosa que posaria en perill la propietat cristiana del lloc; així com el creixent nombre de colònies jueves en zones cristianes. «Els elements de la dreta volen judaïtzar la Ciutat Antiga i les altres terres, i creiem que ara no els frena res», ha dit el P. Don Binder, pastor de la catedral anglicana de Jerusalem.