El Papa va visitar els refugiats al centre d’acollida i identificació de Mitilene al seu darrer viatge apostòlic.
UN NOU LLINDAR Foto: Vatican Media
No paren d’arribar, com acollir-los?
Mons. Sebastià Taltavull 04/01/2022

Noves pasteres apareixen a les costes de les nostres illes. Fa mesos que no paren d’arribar i el patiment d’abans i de després es fa insuportable. Recels, incomprensió, rebuig, por, menyspreu, solen ser les reaccions dels qui ho consideren una invasió. Altres demanen lleis i mitjans de protecció. El fenomen de la immigració és de primera magnitud i afecta la nostra convivència. A l’entretant, no deixa de ressonar la paraula de Jesús a l’Evangeli identificant-se amb l’immigrant i amb el qui demana refugi: «Era foraster i em vau acollir» (Mt 25,35). Aquest repte troba respostes molt enfrontades i demana contemplar el problema en clau de drets humans i de dignitat de la persona.

Anant una vegada més a les arrels de les festes nadalenques que avui conclouen el seu relat, hem pogut adonar-nos dels orígens de la nostra fe, quan la família de Jesús pateix el drama de la immigració i ha de suportar el desarrelament de la seva terra, el rebuig del seu poble, les inclemències del temps, la solitud urbana, la incomoditat dels sensesostre. Buscant on refugiar-se, són els nets de cor, ignorants o savis, els qui són exemple d’un acolliment excepcional. L’estrella d’un Déu proper fet infant il·lumina les ments i els cors per fer de la seva pregària un gest d’adoració, la qual cosa significa ocupar el lloc que a cadascú li correspon, i a Déu, reconèixer-li el seu. Aquesta situació nova que s’introdueix amb Jesús capgira el curs de la història i tota persona a partir d’ell haurà de ser reconeguda en la seva dignitat de fill de Déu si l’ha acollit en la seva vida.

El papa Francesc ha marcat el camí a seguir i s’ha referit a quatre pedres angulars per a l’acció: 1) acollir, que significa ampliar les possibilitats per tal que els migrants i les persones refugiades puguin entrar de manera segura i legal als països de destí. 2) Protegir, vol dir assegurar els seus drets i la seva dignitat, sigui quina sigui la seva raó de fugir o la seva situació legal. 3) Promoure, és a dir, crear les condicions adequades perquè les persones migrants que ja viuen entre nosaltres puguin realitzar-se com a ciutadans de ple dret, treballar per la igualtat d’oportunitats i denunciar l’espoliació dels recursos dels països d’origen. 4) Integrar, que vol dir posar noms i rostres concrets al fenomen migratori, al mateix temps que es promouen accions de convivència intercultural.

Hem de fer-nos conscients del drama humà dels qui arriben a les nostres costes amb condicions infrahumanes, conscients del que deixen, del risc que corren, del dolor que pateixen, de la pressió de les màfies que en un moment els abandonen a la deriva, de la incertesa davant el que trobaran a l’arribada... «No els defugis, que són germans teus» (Is 58,7). Cal fer-ne oportunitat d’allò que se’ns presenta com a dificultat.

Sebastià Taltavull Anglada
Bisbe de Mallorca

  El Rosari   Cant de la Salve
  Laudes   Vespres
  Completes   Missa Catedral
  Missa Montserrat
Urgell Solsona Vic Lleida Tortosa Tarragona San Feliu de Llobregat Terrassa Barcelona Girona
  INTRANET