ESGLÉSIA CATALUNYA Foto: Agustí Codinach
Inici oficial del curs a l’Ateneu Sant Pacià
La lliçó inaugural, una reflexió sobre el barroc català, ha anat a càrrec de la Dra. Maria Garganté
Eduard Brufau 07/10/2021

El dimarts 5 d’octubre ha tingut lloc la inauguració del nou curs acadèmic de l’Ateneu Universitari Sant Pacià (AUSP), que inclou les facultats de Teologia i Filosofia, la facultat Antoni Gaudí i l’Institut de Litúrgia ad instar Facultatis. L’acte ha comptat amb la presència del cardenal Joan Josep Omella, gran canceller de l’AUSP, i Mons. Bernardito Auza, nunci a Espanya i Andorra.

Durant la seva intervenció, el Dr. Armand Puig i Tàrrech, rector de l’AUSP, ha comunicat que la Congregació per a l’Educació Catòlica accepta l’ensenyament a distància a tots els centres eclesiàstics que estiguin preparats tècnicament i que, per tant, les quatre facultats de l’AUSP, també el CETEM de Mallorca i la majoria d’Instituts Superiors de Ciències Religioses que depenen de la FTC, ja poden oferir formació en modalitat online. El rector de l’AUSP ha anunciat així mateix que del 26 al 28 d’octubre tindrà lloc la segona part del Congrés Internacional «Les ferides i les esperances d’un món malalt a la llum de la teologia de l’encarnació», que se centrarà en el tema «El Déu encarnat com a generador de canvi en la història humana.»

Amb la lliçó inaugural «Paisatge espiritual a la Catalunya del barroc: reflexions sobre art i patrimoni», la Dra. Maria Garganté, professora de la Facultat Antoni Gaudí, ha reivindicat el llegat de l’època barroca al nostre país, que «va ser menystingut durant molt temps, en part per la mitificació que es va fer del romànic com a estil artístic vinculat amb el naixement de Catalunya com a nació. En canvi, el barroc sempre va associar-se a la decadència política i cultural del país, afirmació que és del tot inexacta».

Per a Garganté el barroc és «una manifestació artística d’una gran vitalitat, encarnada per exemple en els magnífics retaules d’Arenys de Mar, Cadaqués o el Miracle, i que avui constitueixen gairebé excepcions perquè la majoria es van perdre durant la Guerra Civil. El retaule era un element pedagògic i persuasiu a la vegada, que tant podia explicar històries de manera clara i didàctica, com deixar bocabadats els fidels amb grans escenografies i figures rutilants. També cal destacar que a Catalunya hi ha exemples de gran qualitat arquitectònica entre les esglésies barroques, com els grans temples gairebé catedralicis que tenim a les comarques de Ponent i a les Terres de l’Ebre i un tret significatiu a l’hora d’assenyalar la importància del barroc en l’imaginari català és el fet que el perfil de moltes poblacions és un perfil “barroc”, definit sobretot per la presència del campanar però també pel fet que serà durant aquesta època que s’acaben de configurar els nuclis històrics de la majoria dels nostres pobles»....


  El Rosari   Cant de la Salve
  Laudes   Vespres
  Completes   Missa Catedral
  Missa Montserrat
Urgell Solsona Vic Lleida Tortosa Tarragona San Feliu de Llobregat Terrassa Barcelona Girona
  INTRANET