Al barri Lunik IX viuen prop de 4.500 persones d'ètnia gitana.
VATICÀ 
Francesc obre les portes a la comunitat gitana
“L’Església és casa vostra, sentiu-vos benvinguts” diu el Papa al barri Lunik IX de Kosice
AICA 15/09/2021

Francesc ha visitat el barri Lunik IX, de Kosice, la segona ciutat més important d’Eslovàquia, on viuen amuntegades prop de 4.500 persones d’ètnia gitana. El Papa els ha adreçat un dels discursos més importants del seu viatge apostòlic.

“Ningú a l’Església ha de sentir-se fora de lloc o deixat de banda. (...) Perquè ser Església és viure com a convocats per Déu, és sentir-se titulars a la vida, formar part del mateix equip”, ha dit Francesc en començar el seu parlament.

El Pontífex ha definit l’Església com una “família de germans i germanes amb el mateix Pare. (...) Vosaltres teniu un gran amor i respecte per la família, i mireu l’Església a partir d’aquesta experiència. L’Església és casa vostra”.

Per això, ha volgut transmetre’ls un missatge molt clar: “Sentiu-vos sempre a casa dins l’Església i mai no tingueu por de ser aquí. Que ningú no us deixi, a vosaltres o a qualsevol altra persona, fora de l’Església!”

El Papa ha alertat que els judicis i prejudicis només “augmenten les distàncies. Conflictes i paraules fortes no ajuden. Marginar les persones no resol res. (...) El camí per a una convivència pacífica és la integració. És un procés orgànic, lent i vital que s’inicia amb un coneixement recíproc, tira endavant amb paciència i mira al futur”.

En aquest sentit, ha destacat que el futur són els nens i ha volgut agrair la feina dels qui estan compromesos en tasques d’integració, “que comporten no pas poc esforç, de vegades reben incomprensió i ingratitud, fins i tot dins de l’Església. Gràcies per tota la feina amb els qui estan als marges”.

Francesc ha demanat no tenir por de sortir a l’encontre dels marginats perquè suposa sortir a l’encontre de Jesús: “Ell us espera allà on hi ha fragilitat, no comoditat; on hi ha servei, no poder.”

  El Rosari   Cant de la Salve
  Laudes   Vespres
  Completes   Missa Catedral
  Missa Montserrat
Urgell Solsona Vic Lleida Tortosa Tarragona San Feliu de Llobregat Terrassa Barcelona Girona
  INTRANET