Xavier Novell havia estat vicari i secretari del seu predecessor, el bisbe Jaume Trasserra
ESGLÉSIA CATALUNYA 
El Papa accepta la renúncia de Xavier Novell a Solsona
El fins ara bisbe titular d'aquesta diòcesi havia presentat la dimissió "per raons personals i després d'un període de reflexió"
@IgnasiMiranda 23/08/2021

L'Església que fa camí a Catalunya ha viscut aquest dilluns 23 d'agost una sorprenent notícia. El Papa ha acceptat la renúncia del bisbe Xavier Novell al govern pastoral de la diòcesi de Solsona, i ha nomenat administrador apostòlic, en seu vacant, l'actual titular de la diòcesi de Vic, Romà Casanova, que dirigirà l'Església diocesana veïna fins que el mateix Francesc nomeni un successor. L'anunci l'ha fet aquest mateix dilluns la Santa Seu, sota la figura d'acceptació "simpliciter" per part de el Sant Pare. Segons el Bisbat de Solsona, Novell ha fet aquest pas "lliurement i per raons estrictament personals, en conformitat a allò que es contempla en el cànon 401/2 del Codi de Dret Canònic". Tot i que no es diu explícitament, aquest apartat és el mitjà per a aquestes mesures quan hi ha una "causa greu". El fins ara titular de Solsona, que té 52 anys, ha pres la decisió després d'un període de reflexió, de discerniment i de pregària, que ha culminat en una "presentació esporàdica" de la dimissió al pontífex després d'haver exposat la seva situació.

El Bisbat de Solsona explica, en un comunicat, que la comunitat diocesana "acull aquest moment difícil amb la confiança posada en Déu, Suprem Pastor de l'Església, i eleva les seves pregàries pel Sant Pare, pel bisbe Xavier Novell i per l'administrador apostòlic". Novell, nascut a Montfalcó d'Agramunt (Urgell) el 20 d'abril de 1969, va ser nomenat bisbe de Solsona el 3 de novembre de 2010 i va rebre l'ordenació episcopal el 12 de desembre del mateix any. Durant uns quants mesos, va ser el prelat més jove d'Espanya amb només 41 anys. Des de l'inici del seu ministeri episcopal. Xavier Novell ha destacat per una important presència pública en què ha combinat missatges pastorals i espirituals amb reflexions i valoracions d'incidència social i política. Per exemple, el 2013 va recomanar als rectors que no participessin en un repic de campanes que s'havia convocat des de les entitats sobiranistes coincidint amb la Diada de l'11 de setembre. El 2017, va defensar obertament el dret de Catalunya a decidir sobre el seu futur en un referèndum.

D'altra banda, unes reflexions que va fer el 2016 sobre el dret dels infants a tenir un pare i una mare, en forma de pregunta sobre la seva educació afectiva i sexual si tenen com a pares una parella del mateix sexe, va tenir un gran impacte en l'opinió pública catalana. Ara deixa el govern pastoral de Solsona després d'un període de discerniment, reflexió i pregària. En qualsevol cas, ha estat una sorpresa que queda en les "raons personals". El precedent més recent en les diòcesis espanyoles és el de Raúl Berzosa, que va veure acceptada sorprenentment la seva renúncia el 2018 com a bisbe de Ciudad Rodrigo (Salamanca) amb 61 anys.

  El Rosari   Cant de la Salve
  Laudes   Vespres
  Completes   Missa Catedral
  Missa Montserrat
Urgell Solsona Vic Lleida Tortosa Tarragona San Feliu de Llobregat Terrassa Barcelona Girona
  INTRANET