AQUESTA SETMANA 
Escoltar-nos, respectar-nos, discernir junts
Leticia Soberón 15/06/2021

El Papa impulsa la preparació d’un Sínode que desitja mobilitzar la sinodalitat a tots els nivells de l’Església. Realment posar-se totes les persones a l’escolta de l’Esperit Sant, des de la feligresia parroquial fins als cardenals i el mateix Papa.

Aquest desig requerirà una metodologia ben dissenyada, combinant presència amb plataformes digitals que facilitin la participació i el processament de les aportacions. Vegem quines actituds té el Papa i què n’espera, de l’Església, en aquest procés. Quan veiem una polarització creixent entre les ideologies, sensibilitats i formes de pensar i tot sembla que es posa en un taulell en blanc i negre (fins i tot dins de l’Església), el Papa ens crida a caminar junts, a parlar-nos, a posar-nos a l’escolta de l’Esperit Sant. Com sabem que ho estem fent? Alguns signes inequívocs són:

•             L’escolta mútua, que difícil, de vegades, no interrompre l’altre, no pensar que ja sabem el que ens dirà!, escoltar en profunditat per acollir el que l’altra persona expressa, més enllà de com ho faci.

•             El respecte: davant de postures llunyanes o formulades de maneres molt diferents a la nostra, és fàcil posar-se a la defensiva o fins i tot a l’agressiva: contradir, desqualificar i fins i tot insultar. Doncs no: la crida és al respecte de la dignitat de tota persona, sigui com sigui i tingui el càrrec que tingui. Dissentir amb respecte, però empatitzant amb els altres.

•             Discernir junts: ningú no ho sap tot, tothom veu algun aspecte de les situacions que potser l’altre no veu. No podem avançar si no ho fem de manera compassada. Discernir junts què ens diu l’Esperit de Déu en aquest moment. Amb pregària i sabent que tots som limitats: ningú no mostra per si sol el rostre de Crist; la diversitat dels carismes i ministeris de totes les persones, unides a Pere, són més eloqüents que qualsevol paraula parcial.

Leticia Soberón  El Rosari   Cant de la Salve
  Laudes   Vespres
  Completes   Missa Catedral
  Missa Montserrat
Urgell Solsona Vic Lleida Tortosa Tarragona San Feliu de Llobregat Terrassa Barcelona Girona
  INTRANET