Sor Nathalie Becquart, germana xaveriana i teòloga francesa, nova sotssecretària del Sínode de Bisbes.
EDITORIAL Foto: Lorenzo Moscia
Per una Església sinodal
Redacció 15/06/2021

En aquest Catalunya Cristiana, el nostre corresponsal a Roma, fra Bernat Folcrà, monjo cistercenc, entrevista sor Nathalie Becquart, germana xaveriana i teòloga francesa, que visqué a Beirut just després de la guerra, treballant amb refugiats i amb nenes orfes i, ara, és la nova sotssecretària del Sínode de Bisbes. Una dona amb una responsabilitat eclesial tan alta és un altre missatge esperançador que llança el papa Francesc.

Sor Becquart és experta en sinodalitat, és a dir, en l’art de caminar junts en el si de l’Església. Un art sempre inclusiu, on tots som actors i hem d’escoltar-nos recíprocament: homes i dones, grans i joves, laics i preveres, religiosos i religioses. Segons ella, això implicarà «processos de reconciliació», un dels elements clau de l’espiritualitat sinodal. El repte és com viure les diferències que són en l’arrel dels conflictes. Escoltar és una forma excel·lent d’estimar.

Una Església sinodal en un món global, en una interdependència que el Covid ha fet encara més palesa, és una comunió missionera que viu el repte d’articular el respecte i l’expressió de les cultures locals diferenciades. Els cristians sempre haurem de viure en reciprocitat amb el món, amb les altres religions i confessions, responent a les crides que ens fa l’Esperit Sant per tal de servir el bé comú de la societat, la pau i la justícia, amb un estil que combini, alhora, la novetat i la fidelitat.

Als dos sínodes anteriors, sobre els Joves (2018) i sobre l’Amazònia (2019), es van viure experiències de gran fraternitat i alegria, i es va posar l’accent en la inculturació. Els seus missatges han preparat els pares i mares sinodals per al proper que porta per títol: «Per una Església sinodal: comunicació, participació i missió.» De fet, és tornar a les arrels, perquè la pròpia Església antiga, durant molts anys, fou una Església sinodal, que desconeixia l’episcopat monàrquic (A. Brighenti).

Un tema de fons, transversal, que cal desitjar que il·lumini processos com el que de fa mesos ha emprès l’arxidiòcesi de Barcelona, amb la voluntat de crear noves comunitats pastorals al servei de l’evangelització. Màrion Roca, que des de fa tres anys ocupa el càrrec de secretària general i gran cancellera d’aquest arquebisbat, en una entrevista que li fa Carme Munté a Galilea.153, la revista del CPL, aposta també per «una Església que camina, que demana participació i que també ens fa preguntes», un treball sinodal que «representa revitalitzar organismes de participació, parlar dels consells i de la implicació de tothom, sortir i donar testimoni».

  El Rosari   Cant de la Salve
  Laudes   Vespres
  Completes   Missa Catedral
  Missa Montserrat
Urgell Solsona Vic Lleida Tortosa Tarragona San Feliu de Llobregat Terrassa Barcelona Girona
  INTRANET