col·locació del Tapís de la Creació a la seva nova ubicació.
CULTURA Foto: Àngel Almazan
El museu Tresor de la Catedral de Girona reobre, un cop reformat, el 25 de juny
El Tapís de la Creació ocuparà en exclusiva la sala més gran i serà la clau de volta del discurs del museu
Redacció 10/06/2021

T.A.P.I.S 3.0 és un projecte que ha permès millores, tant pel visitant com per la conservació de les peces del museu Tresor de la Catedral de Girona. La reforma es va plantejar per la necessitat d’ampliar la sala d’exposició de l’icònic Tapís de la Creació. Com si fos un joc de dòmino, però, en iniciar l’estudi del canvi d’ubicació de la valuosa peça, es va fer palesa la necessitat de realitzar una reforma profunda, estructural, de l’equipament, però també del discurs museogràfic. La darrera reforma estructural del museu data dels anys 70.

Els treballs s’han centrat en la confortabilitat i òptima experiència del visitant al llarg del recorregut, millorant l’accessibilitat i presentant els objectes de tal manera que s’aconsegueixi gaudir i aprendre de les peces exposades. Mitjançant diversos canals d’informació i millorant la seguretat, tant de persones com d’objectes, s’assoliran importants objectius que alhora revelen l’acrònim del nom del projecte: Treball per l’Accessibilitat, Presentació, Informació i Seguretat del Tresor de la Catedral de Girona (T.A.P.I.S.). El “3.0” fa referència a l’actualització dels sistemes i de l’entorn, així com recordar que és el tercer cop que el Tapís de la Creació, peça principal de la col·lecció, canvia d’ubicació en el museu.

Joan Piña, Director del museu Tresor de la Catedral, i els arquitectes Josep i Antoni Vilanova, responsables de la redacció i execució del projecte de remodelació del museu, han ofert avui als representants dels mitjans una visita d’obres a l’equipament que gestiona el Capítol de la Catedral. Actualment la primera i segona fase de les obres ja ha finalitzat i en els propers dies els responsables del museu procediran a col·locar les peces a les seves vitrines, inclosa una de les joies de la corona: el Tapís de la Creació.

Les obres han durat 9 mesos i el museu reobrirà les seves portes a partir del dia 25 de juny, data en la qual també s’obrirà novament la Catedral i Sant Feliu a les visites, després que s’haguessin de suspendre amb motiu de la pandèmia. El nou Tresor de la Catedral ha guanyat una sala, la Cambra Tresor de la Torre Cornèlia, on s’exposaran les peces més significatives i valuoses de l’aixovar litúrgic. El museu comptarà amb un atri, on abans hi havia la botiga de records, que serà el punt inicial de la visita. Posteriorment entrarem en la primera sala, que serà dedicada a les peces de l’època de la Catedral Romànica, en la qual la peça clau serà el Beatus. La segona sala serà monogràfica de l’època gòtica amb la figura del Sant Carlemany com a peça emblemàtica. Finalment la tercera sala és la del Tapís de la Creació i disposa d’una sala auxiliar per a la projecció de l’audiovisual que interpreta la peça, a més de la ja abans esmentada Cambra Tresor.

Una de les novetats més destacades rau en el nombre de peces de l’exposició permanent, que es redueix significativament (un 50%), a la recerca de la renovació del discurs museogràfic. Una altra novetat de primera magnitud és que s’habilitarà una plataforma virtual de consulta de totes les peces que es troben dipositades a l’equipament, que entrarà en funcionament el juliol.

  El Rosari   Cant de la Salve
  Laudes   Vespres
  Completes   Missa Catedral
  Missa Montserrat
Urgell Solsona Vic Lleida Tortosa Tarragona San Feliu de Llobregat Terrassa Barcelona Girona
  INTRANET