El papa Francesc confia en els joves per impulsar un nou pensament que serveixi per construir una nova economia.
EDITORIAL Foto: Economia de Francesc
La jove Economia de Francesc
Redacció 25/05/2021

Sant Benet a la seva Regla (3,3) afirma que sovint el Senyor revela el millor al més jove; per tant, cal escoltar-lo atentament. Així, amb el nom d’Economia de Francesc, es coneix l’esdeveniment mundial —llargament esperat— en què el Papa va convocar joves economistes i emprenedors d’arreu per escoltar els seus criteris sobre aquest substrat imprescindible per a la convivència, amb visió renovadora i de futur. L’encontre es va celebrar en modalitat virtual, amb transmissions en directe i connexions streaming. El seu missatge final (novembre del 2020), escrit en nom «dels joves i dels pobres de la terra» i pensat per a la postpandèmia, va adreçat als economistes, empresaris, als qui prenen decisions polítiques, als treballadors i treballadores i als ciutadans i ciutadanes del món.

Els joves economistes i emprenedors, en síntesi, demanen:

1. Que, de la mateixa manera que el Covid ens ha fet desaccelerar a tots, les grans potències mundials i institucions econòmiques desaccelerin també les seva carrera desenfrenada que asfixia la terra i els més dèbils.

2. Activar una comunió mundial de les tecnologies més avançades per superar la pobresa energètica.

3. Salvaguarda dels béns comuns (especialment els globals com l’atmosfera, boscos, oceans, ecosistemes i biodiversitat).

4. Que s’eviti usar ideologies econòmiques per ofendre i descartar els pobres, malalts, minories i desafavorits de tota mena.

5. Respecte al treball digne per a tots, garantit per polítiques socials.

6. Abolició de paradisos fiscals: que la primera resposta al món post-Covid sigui un nou pacte fiscal.

7. Crear noves institucions financeres mundials i reformar en sentit democràtic i inclusiu les que ja existeixen perquè ajudin el món a recuperar-se de les pobreses i desequilibris produïts per la pandèmia i es recompensin i fomentin les finances sostenibles i ètiques.

8. Introduir un comitè ètic independent en el govern d’empreses i bancs.

9. Premiar els empresaris innovadors en l’àmbit de la sostenibilitat ambiental, social, espiritual i gerencial.

10. Assumir el compromís d’una educació de la qualitat per als infants perquè el capital humà és el primer capital de tot humanisme.

11. Que les treballadores tinguin les mateixes oportunitats que els treballadors, valorant la presència del talent femení.

12. Evitar que se sostreguin recursos a les escoles i a la salut per construir armes i alimentar les guerres necessàries per vendre-les.

Els joves refermen el seu compromís a viure els millors anys de les seves energies i intel·ligències perquè l’economia de Francesc sigui cada vegada més sal i llevat de l’economia per a tots.

  El Rosari   Cant de la Salve
  Laudes   Vespres
  Completes   Missa Catedral
  Missa Montserrat
Urgell Solsona Vic Lleida Tortosa Tarragona San Feliu de Llobregat Terrassa Barcelona Girona
  INTRANET