EDITORIAL Foto: Agustí Codinach
El somriure dels joves
Redacció 18/05/2021

La portada d’aquest número de Catalunya Cristiana presenta diversos tipus de joves que podem trobar a qualsevol plaça dura dels nostres pobles i ciutats: informals, desenfadats, amb algun pírcing i l’inevitable mòbil a les mans, amb patins i monopatins... I encara que no els deuen faltar dificultats de tota mena, personals, familiars, de feina, a la il·lustració d’Àlex Fogo (que signa com un grafiti), tots somriuen. Les simpàtiques caricatures contrasten amb el fons realista, talment com a les vinyetes de Tintín d’Hergé. I és que us dediquem el Primer Pla. El Sínode de Bisbes de 2018 (Els joves, la fe i el discerniment vocacional) ja demanava que, malgrat l’evident context de globalització creixent, es destaquessin les nombroses diferències entre contextos i cultures juvenils, fins i tot dins d’un mateix país. Aquesta obertura espontània a la diversitat fa que en molts llocs del món els joves sigueu pioners de trobades i d’encontres interculturals i interreligiosos en la perspectiva d’una convivència pacífica.

També al Sínode es reconeixia la necessitat de preparar consagrats i laics, homes i dones qualificats que us acompanyin. Una necessitat que s’ha fet encara més palesa arran del Covid-19 que ha produït un triple efecte homogeneïtzador en vosaltres: la consciència de la pròpia contingència, el fet de veure que és possible emmalaltir o morir a qualsevol edat i una notable impotència per planificar el futur. També ha tingut efectes positius, com l’enfortiment del diàleg amb els vostres pares, germans i avis o el fet de valorar més el contacte amb la natura, l’aprenentatge del teletreball i del debat en xarxa.

Tots els joves sou destinataris de la pastoral vocacional, però cal desenvolupar processos pastorals complets que abastin des de la infantesa fins a la vida adulta i introdueixin en la comunitat cristiana. Us calen testimonis creïbles i amb autoritat, entesa no com a poder directiu, sinó com una veritable força generadora que us faci créixer. Quan Jesús es trobava amb els joves de qualsevol estat i condició els deia «Aixeca’t i camina!» i la seva paraula realitzava allò que deia.

El bisbe Xavier Vilanova, auxiliar de Barcelona, explicava amb entusiasme el testimoni de Montse Medina, una noia valenciana de 34 anys amb dos màsters i una beca per a un doctorat d’enginyeria matemàtica i computacional a Stanford, fundadora d’una exitosa start-up a Silicon Valley, que en el cim de la seva carrera com a executiva a Deloitte, ho va deixar tot per ingressar en un convent de clausura. I Samuel Gutiérrez, que va treballar durant setze anys a la nostra redacció (1999-2015), acaba de ser ordenat prevere a Sant Feliu de Llobregat.

I tots mantenint sempre el somriure sincer als llavis car, com deia el Dr. Isidre Gomà, biblista, les vocacions tornaran a venir quan els consagrats tornem a somriure.

  El Rosari   Cant de la Salve
  Laudes   Vespres
  Completes   Missa Catedral
  Missa Montserrat
Urgell Solsona Vic Lleida Tortosa Tarragona San Feliu de Llobregat Terrassa Barcelona Girona
  INTRANET