El Papa convida a reconéixer i valorar la tasca dels catequistes
VATICÀ Foto: Exe Lobaiza
Francesc institueix el ministeri de catequista
Publicat el “motu proprio” “Antiquum ministerium”
Redacció 11/05/2021

Fidelitat al passat i responsabilitat pel present són les condicions indispensables perquè l’Església pugui dur a terme la seva missió en el món.” Així ho diu el papa Francesc en el motu proprio Antiquum ministerium, amb el qual institueix el ministeri laical de catequista.

El nou ministeri té orígens molt antics que es remunten al Nou Testament. “Tota la història de l’evangelització en aquests dos mil·lennis”, diu el Papa, “mostra amb gran evidència l’eficàcia de la missió dels catequistes”, que han aconseguit que “la fe fos un suport vàlid per a l’existència personal de cada ésser humà”.

Des del Concili Vaticà II s’ha pres consciència de la importància de la tasca del catequista. Encara avui, es llegeix al motu proprio, “molts catequistes capaços i tenaços” desenvolupen una “missió insubstituïble en la transmissió i aprofundiment de la fe”. 

Francesc exhorta a valorar els laics que col·laboren en el servei de la catequesi i a reconèixer “els ministeris laicals capaços de contribuir a la transformació de la societat mitjançant la penetració dels valors cristians en el món social, polític i econòmic”.

El Papa també assegura que rebre el ministeri de catequista “dona més èmfasi al compromís missioner propi de cada batejat. (..) S’ha de fer de forma plenament secular, sense caure en cap expressió de clericalització”.

Segons el Pontífex, el ministeri laical de catequista té un “fort valor vocacional”. Els catequistes han de ser homes i dones “de profunda fe i maduresa humana”; han de participar activament en la vida de la comunitat cristiana; tenir bona formació bíblica, teològica, pastoral i pedagogia i “estar animats per un veritable entusiasme apostòlic”, entre altres característiques.

  El Rosari   Cant de la Salve
  Laudes   Vespres
  Completes   Missa Catedral
  Missa Montserrat
Urgell Solsona Vic Lleida Tortosa Tarragona San Feliu de Llobregat Terrassa Barcelona Girona
  INTRANET