Una voluntària acompanya una senyora gran a fer un passeig per Torredembarra.
UN NOU LLINDAR Foto: Pepe Navarro / Càritas Catalunya
Una Església en sortida i fent xarxa
Mons. Sebastià Taltavull 11/05/2021

Cal sortir, encarnar-se en d’altres ambients, arriscar un anunci nou.Jesús ho va deixar ben clar; va dir: «Aneu per tot el món», i no pas: «Espereu que vinguin.» Tot i que mai no va negar l’acollida a aquells que se li apropaven, la seva insistència es referia a noves presències i amb un nou ardor. Una dada: són molts els qui encara no el coneixen! I pot ser que n’hi hagi molts d’altres que, tot i dir que el coneixen, viuen com si no el coneguessin. Aquest és el defecte, que ha preferit les formes abans que anar a la font i beure de l’aigua viva que és Crist ressuscitat.

Què li passa, a la nostra societat? Per què ha empobrit els seus referents més importants? Qui pot treure profit de la gosadia de fer callar Déu? Per què l’Evangeli ha perdut el seu atractiu en aquelles cultures més properes a la tradició cristiana i, en canvi, guanya terreny en altres llocs aparentment més aliens al fet religiós? Què hem fet? Ens hem avorrit, potser, tot mantenint-nos tancats als nostres recintes, renunciant a l’encàrrec missioner que fa Jesús? «Quan en nom d’una ideologia —diu el papa Francesc— es vol expulsar Déu de la societat, s’acaba per adorar ídols, i tot seguit l’home es perd, la seva dignitat és trepitjada, els seus drets violats. Vostès saben bé a quines atrocitats pot menar la privació de la llibertat de consciència i de la llibertat religiosa, i com aquesta ferida deixa la humanitat radicalment empobrida, privada d’esperança d’ideals» (FT 274).

El missatge cristià ens situa en una òrbita diferent, totalment nova. És la que Jesús vol de debò. Vol que siguem els seus comunicadors fidels a la veritat que és ell mateix. El seu missatge no pot quedar inadvertit, ni nosaltres podem quedar-nos bocabadats sense saber quin és el nou rumb que ens assenyala. I queda molt clar: «Aneu per tot el món i prediqueu a tothom la Bona Nova de l’Evangeli.» La nova presència de Jesús ha de tenir correspondència en una nova presència dels seus deixebles i de tots els qui escolten la proclamació de l’Evangeli. Això vol dir que no només es predica, sinó que, sobretot, es practica quan fem que la novetat de l’Evangeli aparegui, entusiasmi, atregui i impulsi l’anunci. Aprofitem tots els mitjans de comunicació que tenim a l’abast, des de la paraula i el testimoni fins a l’ample camp de les tecnologies i les xarxes socials. Des dels inicis, l’Església sempre s’ha servit de les cultures per escampar l’Evangeli. La societat té dret a una informació fonamentada en la veritat, la llibertat, la justícia i la solidaritat.

Sebastià Taltavull Anglada
Bisbe de Mallorca

  El Rosari   Cant de la Salve
  Laudes   Vespres
  Completes   Missa Catedral
  Missa Montserrat
Urgell Solsona Vic Lleida Tortosa Tarragona San Feliu de Llobregat Terrassa Barcelona Girona
  INTRANET