El Sínode de l’Amazònia va visibilitzar els pobles originaris.
EDITORIAL 
Canvi climàtic i conversió
Redacció 04/05/2021

L’Acord de París de l’any 2015 va plantejar una meta ambiciosa: limitar l’escalfament global per sota de 2 graus centígrads. Una meta que s’acompanya d’un compromís addicional per part de les nacions d’aconseguir que, amb més determinació en les polítiques públiques locals, aquesta reducció es mantingui per sota dels 1,5 graus. Segons el Grup Intergovernamental d’Experts sobre Canvi Climàtic de les Nacions Unides, l’increment de la temperatura de la Terra després de la revolució industrial, a mitjans del segle XIX, s’acosta a un grau centígrad fins als nostres dies.

Aquestes dades són tan sols una pinzellada global dels símptomes de la mala salut del nostre planeta. La intervenció humana en els ecosistemes ha deixat una empremta permanent: els científics li han donat el nom de l’era de l’antropocè. Les conseqüències d’aquesta era «postmoderna» es destaquen en les imatges que la NASA comparteix a la seva web i que milions d’internautes podem consultar a les plataformes dissenyades per identificar els milers d’hectàrees de bosc arrasat a l’Amazones, l’increment desordenat en la densitat poblacional de les ciutats del món o el desglaç accelerat dels pols.

En aquest context, l’Agenda 2030 de les Nacions Unides parla de realitzar diverses accions que produeixin conversions, especialment accelerades, capaces de detenir i mitigar l’impacte que hem causat en l’ordre natural del nostre planeta. És aleshores que diversos líders mundials s’han abanderat de la lluita climàtica per transformar les consciències dels que encara podem fer accions determinades que ens condueixin a ser part de la solució i mai més del problema.

Un dels líders espirituals més destacats en el camí de la transformació ambiental és el papa Francesc. L’encíclica Laudato Si i el Sínode per a l’Amazònia, celebrat l’octubre del 2019, es constitueixen com dues grans fites històriques en aquests temps d’incertesa climàtica. La creació de la Conferència Eclesial de l’Amazònia és un pas decisiu en la història de l’Església.

Ara bé, cal destacar que la responsabilitat per aturar l’increment del clima és compartida i exigeix accions concretes per part de tots. En la nostra societat interconnectada cal una conversió que ens porti a viure una espiritualitat ecològica que es tradueixi en accions concretes. Per exemple, hi ha a disposició de qualsevol ciutadà els Objectius de Desenvolupament Sostenible que són una guia no sols per als polítics, sinó per a tots els ciutadans que vulguin fer la seva aportació en un menú de 17 objectius que, quan s’analitzen amb audàcia, es converteixen en un full de ruta personal en el camí cap a la sostenibilitat del planeta.













  El Rosari   Cant de la Salve
  Laudes   Vespres
  Completes   Missa Catedral
  Missa Montserrat
Urgell Solsona Vic Lleida Tortosa Tarragona San Feliu de Llobregat Terrassa Barcelona Girona
  INTRANET